Залежно від епідумов у регіоні, з 5 червня можуть відкриватися кафе і ресторани: нові правила відвідування

доповнено

Із п’ятниці, 5 червня, в Україні в рамках послаблення протиепідемічних заходів відкриваються внутрішні зали барів, кафе й ресторанів. Однак такий “привілей” отримали не всі регіони.

Міністерство охорони здоров’я оприлюднило правила роботи закладів громадського харчування в нових умовах.

Наразі забороняється:

  • вхід до закладу без супроводу працівника закладу;
  • проведення свят, бенкетів, майстер-класів, публічних подій тощо, в яких беруть участь більше 10 осіб;
  • приготування їжі на відкритих кухнях (окрім тих, що відгороджені від відвідувачів перегородкою);
  • функціонування буфетів (окремих зон) самообслуговування, в тому числі для самостійного наливання напоїв клієнтами;
  • самообслуговування у закладах швидкого харчування (таці, страви, напої та столові прибори має видавати персонал на прохання відвідувача);
  • перебування за столиком більше як 4 осіб, окрім дітей.

“Правила для літніх терас та їжі й напоїв на виніс не змінилися й залишаються в силі”, – повідомили також у пресслужбі МОЗ.

Водночас головний державний санітарний лікар – заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко на брифінгу 5 червня заявив, що в Києві та низці регіонів рівень захворюваності та проведених тестів не дозволяє послабити карантин щодо закладів громадського харчування.

“За індикатором захворюваності у нас сьогодні не проходять Київ, Волинська, Житомирська, Львівська, Рівненська і Чернівці. За тестуванням не проходять Донецька і Луганська області. Тобто в цих областях рішеннями комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій не повинно бути дозволено відкриватися закладам громадського харчування, оскільки епідситуація не дозволяє. Не досягнуто критеріїв, які дозволяють відкривати заклади громадського харчування. В разі, якщо ці заклади будуть відкриватися на цих територіях, це буде порушенням постанови про впровадження адаптивного карантину на території України”, – сказав Ляшко.

Він нагадав, що з 5 червня ті регіони, де епідеміологічна ситуація це дозволяє, можуть послабити карантин, зокрема дозволити закладам харчування приймати відвідувачів в приміщеннях. Рішення мають ухвалювати місцеві регіональні комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Є три критерії пом’якшення карантину:

  • інцидентність, загальна кількість нових випадків коронавірусної хвороби за останні сім днів у перерахунку на 100 тисяч населення;
  • завантаженість ліжок у закладах охорони здоров’я, які призначені саме для госпіталізації хворих з коронавірусною хворобою;
  • середня кількість тестування методом полімеразно-ланцюгової реакції та імуно-ферментного аналізу на 100 тисяч населення.

Головний санлікар нагадав, що показники, які дозволяють послаблення карантинних закладів, регіональні комісії ТЕБНС переглядають не рідше ніж щотижня. В разі, якщо показники перевищені, комісія повинна провести позачергове засідання.

Як відомо, в 1 червня почався третій етап послаблення карантину. Він передбачає відновлення роботи спортзалів і фітнес-центрі (крім групових занять більш як 10 людей), закладів освіти (не більше 10 людей), пасажирського автобусного та залізничного сполучення між областями, можливість відвідування громадянами водоймищ та зон відпочинку поблизу них тощо.
Водночас карантин залишається адаптивним – різні регіони можуть ухвалювати окремі рішення щодо обмежень на своїй території, залежно від епідемічної картини в регіоні.

Читайте також:
“Кава без притягнення”: Зеленський із почтом показово порушив карантин у Хмельницькому

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна