До дня народження генія: як зберегти Київ Городецького

 

Микола Томенко
професор Київського Національного університету імені Тараса Шевченка,
доктор політичних наук, кандидат історичних наук,
лідер Громадського руху “Рідна країна”

Сьогодні, 4 червня, – день народження знаменитого архітектора і мецената Владислава Городецького.

Поляк за походженням, який народився [1863 року] на Вінниччині, а помер у Тегерані (Іран), він став своєрідним “київським Гауді”, що зберіг по собі, можливо, найколоритніші архітектурні будівлі української столиці.

Наша команда “Рідної країни” вже багато років поспіль пропонує відроджувати та пропагувати туристичні маршрути, пов’язані з життям та діяльністю визначних киян. Так, ми багато зробили для “Шевченківського Києва”, а нині – про наші пропозиції щодо Києва Городецького.

Отож, серед найбільш знаних архітектурних цікавинок, пов’язаних із діяльністю Городецького в Києві: Будинок з химерами, Національний художній музей, Караїмська кенаса (Будинок актора), костьол Святого Миколая.

Що варто зробити

Будинок з химерами. Фото: Wikimedia

1. Будинок з химерами – між іншим, один із переможців акції “7 чудес Києва” – потрібно повністю відкрити для киян і туристів, знявши з нього статус однієї з численних президентських резиденцій.

Ним повинна опікуватися громада Києва, а структурно він має бути в системі музеїв Києва.

Лев перед входом до Національного художнього музею України. Фото: Wikimedia

2. Національний художній музей був будований на кошти київських меценатів ХІХ – початку ХХ століття. І знову потребує втручання меценатів – уже нинішніх.

Я не бачу іншої можливості порятунку архітектурної величі Городецького і левів Саля, окрім як долучення справжніх патріотів Києва до реконструкції, яку влада безуспішно веде вже кілька десятиліть.

Караїмська кенаса в Києві

3. Караїмська кенаса (Будинок актора). Цей об’єкт, який ми ледь вберегли в часи тотальної приватизації і розпродажу часів [очільника Києва Леоніда] Черновецького – сфера відповідальності міської влади із залученням караїмської громади та акторської спільноти міста.

Костел святого Миколая, Київ. Фото: Моя Україна

4. Костел Святого Миколая. Для завершення реставрації варто передати його римо-католицькій громаді Києва із застереженням прав і можливості діяльності Будинку органної музики.

Про інші об’єкти Городецького, зокрема в Черкасах та Мошнах, – іншим разом.

А нині пропоную долучитися до нашої роботи по збереженню Києва Городецького. Бо насправді – це легко. Треба просто любити рідний Київ.

Читайте також:
«Карантинне» свавілля на тлі знищення Києва: як мешканці столиці протистоять безконтрольним забудовам і кому допомагає поліція

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна