На місцях крові: в пам’ять про Героїв Небесної сотні висадили іриси особливого сорту

 

У центрі Києва, де відбувалися події Революції Гідності, незабаром розквітнуть особливі іриси – нового сорту, який так і називається: “Героям Небесної сотні”.

Вивів цей сорт селекціонер Геннадій Мамченко – у пам’ять про тих, хто в революційну зиму 2014 року віддав своє життя за Україну, повідомили “Новинарні” у пресслужбі Національного музею Революції гідності.

Ці іриси символічно розквітнуть у тих місцях, де пролилася кров майданівців: на алеї Героїв Небесної сотні (колишня вулиця Інститутська), так званому “п’ятачку смерті”, та на території Михайлівського Золотоверхого собору, куди зносили тіла загиблих і де відспівували їх під час подій Революції гідності.

Квіти “Героям Небесної сотні” у середу, 3 червня, разом висадили працівники музею Революції гідності, родичі загиблих героїв, селекціонери, члени Української спілки ірисів, громадські активісти.

“Щира вдячність селекціонерам за таку дієву духовну підтримку. Присвятивши спеціальний сорт квітів нашим рідним та близьким, вони підживили, пожвавили пам’ять про них”, – зауважила Наталя Бойків, дружина Героя України Володимира Бойківа, членкиня ГО “Родина Героїв Небесної сотні”.

Ідея назви сорту належить Українській спілці ірисів.

“Події на Майдані сколихнули не лише мою родину, але і всіх членів Української спілки ірису. Саме тому на зборах Спілки у 2014 році одноголосно було ухвалене рішення провести закрите голосування і надати назву «Героям Небесної Сотні» одному з перспективних гібридів. Це право набув ірис нашої селекції”, – розповів завідувач відділу дендрології і плодово-ягідних культур Прилуцької дослідної станції Інституту садівництва Національної академії аграрних наук Геннадій Мамченко.

Перша клумба з ірисами Небесній сотні з’явилася у 2015 році в Національному Ботанічному саду ім. Гришка у Києві.

У 2016 році цей сорт квітів також висадили перед банером Небесної сотні в Прилуках, а у вересні 2018-го – біля пам’ятника герою Небесної сотні Юрію Вербицькому у Гнідині на Київщині.

“З давніх-давен люди вшановували особливі події й особливих людей квітами. Чи то в радості, чи в смутку. В релігійній традиції іриси символізують стійкість, скорботу і страждання. Іриси Героям Небесної сотні набувають нового смислу в сучасній свідомості – ці живі квіти означать місця української Голгофи, місця подвигу і безсмертя. Ми зворушені фактом появи цього сорту і можливістю його поширення як емоційної і вишуканої комеморативної практики”, – каже генеральний директор Музею Революції гідності Ігор Пошивайло.

Як повідомили у пресслужбі музею, найближчим часом планується уквітчати цим сортом пам’ятні місця і в інших регіонах України. Зокрема, цього літа цибулини ірисів висадять на алеї Героїв Небесної сотні в Обухові Київської області та біля пам’ятника Героям Небесної сотні у Миколаєві.

Усі фото надані Національним музеєм Революції гідності

Читайте також:
Музей Майдану закликає владу не скорочувати кошти на будівництво Меморіалу Небесної сотні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна