П’ять років тому з Мар’їнки вибили окупантів: 28 омбр пригадує бій та вшановує полеглих побратимів

 

Сьогодні у місті Мар’їнка Донецької області відбулись заходи, приурочені до п’ятої річниці звільнення міста від російського агресора.

Вшанувати героїв зібралися військовослужбовці, серед яких і безпосередні учасники бою за місто, інформують у пресслужбі 28-ї окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового Походу. 

“Ви – ті, хто відстояв Мар’їнку, стали справжнім жахом для російської армії, ви обезкровили ворога, він поніс значні втрати. Це ви дали зрозуміти, що посягати на українську землю – погана ідея”, – сказав у своїй промові командир 28-ї окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового Походу полковник Максим Марченко.

Фото: пресслужба 28 омбр ЗСУ

Також зі словами подяки підлеглим виступив командир батальйону Андрій Кутельмах, який брав безпосередню участь у звільненні Мар’їнки у складі 2-го батальйону.

У бригаді підкреслили, що це той підрозділ, який прийняв на себе головний удар.

Фото: пресслужба 28 омбр ЗСУ

Бійці згадували побратимів, з якими пліч-о-пліч тримали оборону міста, ділились емоціями і пройшлись по місцях, де відбувались запеклі бої із агресором.

Фото: пресслужба 28 омбр ЗСУ

Побратимів, які полягли в цьому бою, вшанували хвилиною мовчання та поклали квіти до підніжжя пам’ятника воїнам, загиблим у російсько-українській війні.

Це:

  • старший солдат Олександр Галущинський;
  • молодший сержант Василь Писаренко;
  • старший сержант Василь Пихтєєв.

У бригаді також нагадали про розвиток вже історичних подій п’ятирічної давності.

3 червня 2015 року відбувся бій за Мар’їнку. Стартував він о 4-ій ранку.

“Перед наступом терористів з боку Донецька почалися обстріли з градів і танків. Після артпідготовки першими на штурм пішли дві тактичні групи піхоти противника за підтримки танків. Бойовики намагалися взяти Мар’їнку в кільце, але на підмогу 28-й бригаді прийшли танки і БТРи”, – пригадують у бригаді.

Перший удар взяв на себе 2-й батальйон, який на той час налічував близько трьохсот бійців, розтягнутих на лінії фронту, довжиною в декілька кілометрів.

“Війська терористів дісталися центру Мар’їнки та будівлі районного відділу міліції. Ворожі танки прямою наводкою обстрілювали мар’їнську лікарню, але далі противник вже не пройшов. Артилерія ЗСУ відкрила вогонь та відсікла другий ешелон наступу. Просування ворога було дуже повільним, а опір 2-го батальйону та великі втрати змусили ворога зупинити атаку”, – переповідають воєнні події учасники цього бою.

У другій половині дня бійці ЗСУ полонили пораненого російського солдата, який повідомив, що у штурмі Мар’їнки задіяно близько 500 російських військових.

Зазнавши великих втрат та зіткнувшись із підоспілими резервами 28-ї бригади, терористи почали відхід.

“З військової точки зору, ключове значення у цьому бою мала швидкість прийняття рішень, безпосередня участь командирів у бою та грамотне використання артилерії і танків. Ворог не зміг проявити таку гнучкість та передбачити дії наших військ, тому, незважаючи навіть на велику чисельну перевагу, не зміг досягти успіху та зазнав великих втрат”, – підкреслюють у бригаді.

Також у 28-ій омбр констатують, що значну роль відіграла якісна взаємодія усіх підрозділів, які приймали участь у бою.

Так, бійців 28-ї бригади вогнем артилерії з максимальної дистанції, а також за допомогою танків, підтримували бійці сусідньої 93-ї омбр ЗСУ.

“Після подій 3 червня, російські пропагандистські ЗМІ назвали цей бій “Мар’їнською м’ясорубкою” і для окупаційних військ він безумовно нею був, а для Збройних сил України це стало великою перемогою, яка дозволила утримати стратегічно важливе місто і не дати терористам просунутись далі на захід”, – резюмують піхотинці з 28-ї бригади.

Читайте також:
У Мар’їнці відкрили пам’ятник захисникам України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна