У Мар’їнці відкрили пам’ятник захисникам України

 

У місті Мар’їнка Донецької області, що межує з окупованим Донецьком, відкрили пам’ятник українським воїнам, які захищали цей населений пункт з початку війни з Росією.

Урочиста церемонія відбулася в День українського добровольця, 14 березня, повідомила пресслужба 28-ї окремої механізованої бригади, що зараз обороняє місто.

На заході були присутні військовослужбовці 28 омбр ім. Лицарів Зимового походу, серед них і добровольці.

Право відкрити пам’ятну стелу було надане учасникам боїв за Мар’їнку 2014-2015 років – підполковнику Андрію Кутельмаху та старшому прапорщику Олександру Снігуру.

“Я хочу подякувати кожному з вас за те, що сьогодні ми тут – вільно розмовляємо своєю рідною мовою і проводимо цей захід під українським прапором. Це ваша заслуга. Ми мусимо дійти до кінця цього складного шляху в ім’я кожного, хто навічно лишився на цій війні. В кінці нас чекає наша омріяна і багатостраждальна перемога! Дякую воїнам, які з 2014 року боронять найцінніше. Вічна пам’ять, слава і шана загиблим”, – сказав у промові командир 28 омбр полковник Максим Марченко.

Як інформує пресслужба ДонОДА, участь в заході взяли також заступник голови Донецької облдержадміністрації Юлія Костюніна, заступник командувача Об’єднаних сил Віктор Ганущак, начальник Об’єднаного центру цивільно-військового співробітництва штабу ОС полковник Андрій Корабельський, голова Мар’їнської РДА Євген Данилюк, генерал-майор, командувач ОТУ “Схід” Едуард Москальов, інші почесні гості.

Під час заходу командування відзначило нагородами воїнів-добровольців, які  захищають країну у складі 28-ї бригади.

Як відомо, в ході АТО 2014 року Мар’їнка, яка прилягає до Петровського району Донецька і має стратегічне значення, була звільнена українськими військами 5 серпня. 3 червня 2015 року окупанти спробували повернути Мар’їнку під свій контроль та кинули проти ЗС України майже тисячу бійців. Вирішальний бій 3 червня 2015 року став однієї з найуспішніших операцій ЗСУ, яка була одночасно оборонною та контрнаступальною. Українські військові не лише відбили атаку, а й просунулися вздовж прилеглих територій поблизу міста, що стало важливим моментом для українських військ в Авдіївці, Пісках тощо.
У різний час у боях за Мар’їнку загинули десятки українських воїнів.

Читайте також:
Окупанти обстріляли житлові квартали Мар’їнки: дітей евакуювали зі школи

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна