Т.в.о. начальника поліції Вінниччини став Солдатов, який фабрикував справу проти правозахисника Гройсмана

 

Замість Юрія Педоса, якого відсторонили 29 травня через броварську стрілянину, поліцію Вінниччини тимчасово очолив Олександр Солдатов, який за часів Януковича фабрикував кримінальну справу проти місцевого правозахисника Дмитра Гройсмана.

Інформацію про те, що саме він став т.в.о. начальника обласної поліції, підтвердила пресофіцерка Нацполіції у Вінницькій області Анна Олійник у коментарі сайту Vlasno.info.

Раніше Солдатов обіймав посади начальника відділу та заступника начальника слідчого управління, потім став заступником начальника – начальником слідчого управління ГУ НП у Вінницькій області.

“Нагадаю, Олександр Солдатов – це мєнт зі «списку Дмитра Гройсмана». Тобто зі списку покидьків, які сфабрикували справу проти відомого вінницького правозахисника, що «дістав» керівництво своєю боротьбою з тортурами в міліції й тюрмах і якісним та системним документуванням цих тортур, вчинених ментами”, – пише адвокатка Євгенія Закревська.

“Солдатов – саме той слухняний слідчий, який десять років тому на замовлення керівництва сфабрикував кримінальне провадження проти Дмитра Гройсмана за вказівкою керівництва і у співучасті з колегами”, – зазначає Закревська.

“Конкретно Солдатов подавав клопотання про проведення обшуку в квартирі Гройсмана. Саме того обшуку, під час якого незаконно також обшукали й офіс Вінницької правозахисної групи, де менти вилучили матеріали документування катувань жертв міліції, які під керівництвом Діми Гройсмана збирала ВПГ і передавала їх в міжнародні організації”, – пише Євгенія Закревська.

За її словами, Солдатов безпосередньо і порушив кримінальне провадження проти правозахисника.

Координатора “Вінницької правозахисної групи”, лікаря та юриста Дмитра Гройсмана кілька років намагалися засудити за поширення порнографії (конкретно – за цей допис у “Живому журналі”).

“Насправді міліція прагнула помститися Вінницькій правозахисній групі за нашу роботу, направлену на захист біженців та жертв катувань в Україні, викрасти захищені міжнародним правом конфіденційні документи, щодо шукачів притулку, які перебували у власності Управління Верховного Комісара ООН у справа біженців”, – писав про цю справу сам Дмитро.

5 серпня 2013 року 41-річний Гройсман помер від серцевого нападу, а через тиждень, 12 серпня, суд його повністю виправдав.

Як інформувала “Новинарня“, вранці 29 травня в Броварах сталася стрілянина за участю близько сотні осіб, які таким чином взяли участь у спробі переділу ринку пасажирських перевезень (маршруток) між Броварами й Києвом. У сутичках взяли участь багато завезених “тітушок” з інших регіонів.
Того ж дня президент Володимир Зеленський заслухав міністра внутрішніх справ Арсена Авакова щодо стрілянини в Броварах. Глава МВС розповів, що один автобус з озброєними людьми приїхав із Вінниці, інша група на трьох мікроавтобусах – зі столиці.
Керівника ГУ Нацполіції Вінницької області Юрія Педоса через це відсторонили від виконання обов’язків, його заступника – начальника кримінальної поліції та керівника оперативної служби звільнили з посад.

Читайте також:
Поліцію Вінниччини може очолити Іван Іщенко, який 2 травня в Одесі був на одному боці з сепарами, – Сініцин

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.