За 2019 рік Зеленські заробили 28,6 млн грн, а поїздку в Оман оплатила “перша леді”

 

Доходи президента Володимира Зеленського та членів його родини за минулий рік становили 28 мільйонів 602 тисячі 468 гривень.

Про це свідчить декларація Зеленського за 2019 рік, повідомляє пресслужба президента.

Родина Зеленських сплатила до бюджету податки на суму 3 мільйони 600 тисяч гривень.

У пресслужбі запевнили, що з травня 2019 року Зеленський не займається підприємницькою діяльністю та отримує заробітну плату виключно в Державному управлінні справами. Сума одержаної ним зарплати з травня по грудень 2019 року склала 208 787 гривень.

У звітному періоді зафіксовано зростання заробітної плати дружини президента Олени Зеленської та зменшення зарплатні й доходів від підприємницької діяльності самого глави держави.

Зокрема, у 2019 році родина президента отримала кошти в рахунок погашення вартості облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) загальною сумою 5,1 мільйона гривень та здійснила витрати на придбання ОВДП в сумі 5,2 мільйона гривень.

Також Зеленський задекларував 4 мільйони 423 тисячі гривень, отриманих з продажу нерухомого майна на вулиці Великій Васильківській у Києві, яке належало його дружині.

Крім того, родина президента здійснила продаж корпоративних прав “усіх 12 українських підприємств” родині Сергія Шефіра на суму 246 тисяч 144 гривні.

Зазначається також, що “навесні 2019 року Зеленський позбувся акцій компанії Green Family LTD, а також усіх чотирьох торгових марок, які були зареєстровані у Російській Федерації.

Також президент позбувся корпоративних прав у іноземних компаніях Vilhar Holdings Limited і Aldorante Limited.

Водночас Зеленський і надалі залишається власником великої кількості торгових марок. Так, у 2019 році були зареєстровані дві торгові марки “Слуга народу” на його ім’я.

Як зазначають у пресслужбі, компанія PricewaterhouseCoopers провела у 2019 році оцінку кількох із цих торгових марок.

За даними відповідного звіту, вартість торгової марки “Вечірній квартал” становить 45 мільйонів 810 тисяч гривень. Вартість торгової марки “Розсміши коміка” 14 мільйонів 650 тисяч гривень.

На підставі зробленої оцінки Зеленський отримав роялті від використання торгових марок у сумі 5 мільйонів 48 тисяч гривень, тому його доходи у порівнянні з попереднім роком зросли.

Також родина Зеленських одержала 3 мільйони 200 тисяч гривень за надання в оренду квартири на території Великої Британії.

У 2019 році дружина президента отримала позику від Сергія Шефіра у розмірі 5 мільйонів гривень. Позика була повернута до кінця звітного року.

Володимир Зеленський витратив у 2019 році 11 мільйонів 500 тисяч гривень як внесок до виборчого фонду кандидата в президенти України.

На оплату консультативних послуг компанії PricewaterhouseCoopers витрачено 567 тисяч 875 гривень.

У декларації президента зафіксовано також право власності на житловий будинок площею 353,5 кв. м та земельну ділянку площею 1200 кв. м у селі Іванковичі на Київщині, квартиру в Києві площею 131,9 кв. м та ще кілька квартир у спільній власності з братами Шефірами.

В Олени Зеленської також задекларована квартира в Ялті площею 129,8 кв. м.

На ще один житловий об’єкт – житловий будинок площею 413 кв. м в Італії – щодо дружини президента зазначено “право власності третьої особи, але наявні ознаки відповідно до частини 3 статті 46 ЗУ «Про запобігання корупції»”. Будинок належить юридичній особі San Tommaso S.R.L., зареєстрованій в Італії. Володимир Зеленський щодо цієї вілли має право безоплатного користування.

У розділі “об’єкти незавершеного будівництва” декларації подружжя Зеленських значаться кілька готельних номерів у Грузії (“Об’єкт розташований на земельній ділянці, що належить суб’єкту декларування або членам його сім’ї на праві приватної власності, включаючи спільну власність, або переданий їм в оренду чи на іншому праві користування, незалежно від правових підстав набуття такого права”).

Володимир Зеленський володіє легковим автомобілем Land Rover 2016 року, а його дружина – автомобілем Mercedes-Benz S-класу 2014 року.

Також у пресслужбі президента розповіли, за які кошти Зеленський з’їздив до Оману.

“Поїздка Володимира Зеленського до Султанату Оман оплачувалася коштом дружини президента Олени Зеленської. Згідно із законодавством, видатки та правочини членів родини не декларуються”, – зазначається в повідомленні.

У декларації за 2018 рік Зеленський вказував меншу суму доходу.

Читайте також:
В офісі президента заявили, що чартер з Оману для Зеленського оплатив Оман, – НАЗК

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна