У Чехії пішли в суд дві справи проти бойовиків, які воювали на Донбасі

 

Чеські правоохоронці висунули двом жителям Чехії обвинувачення за участь у бойових діях проти України на Донбасі.

Про це 30 травня повідомив посол України в Чеській Республіці Євген Перебийніс. Дипломат поширив у соцмережі повідомлення Вищої прокуратури ЧР, що були оприлюднені 29 травня.

В одному з них прокурор Марек Бодлак інформує, що 11 травня прокуратура подала до крайового суду в місті Чеське Будейовіце обвинувачення проти громадянина Чехії у зв’язку з його участю в озброєному конфлікті на сході України в лавах підрозділів сепаратистів у 2015-2016 роках.

В іншому йдеться про те, що 27 травня схоже обвинувачення спрямували до міського суду в Празі проти громадянина Білорусі з правом постійного мешкання в Чехії у зв’язку з його неодноразовою участю в конфлікті на Донбасі в 2014-2016 роках.

В обох випадках ідеться про обвинувачення в злочині, який Кримінальний кодекс Чехії визначає як “терористичний напад”. Покарання, передбачене за це КК ЧР, становить від 12 до 20 років позбавлення волі.

Як уточнило чеське агентство ČTK, наведені статті обвинувачення та їхні пункти, відповідно до кримінального кодексу Чехії, чинного станом на початок 2017 року, означають, що обох чоловіків обвинувачують у злочинній діяльності у складі організованої групи. А “терористичний напад”, за цим кодексом – дія, скоєна проти Чехії чи міжнародної організації, але при цьому чеське право надає захист від терористичних дій і іншим державам.

За висновками спостерігачів, на Донбасі в лавах російських гібридних сил воювали вже десятки громадян Чехії, і деякі з них уже були засуджені до кримінальної відповідальності за тероризм.

Про те, що в Чехії судитимуть найманця з Білорусі, який воював на Донбасі, повідомлялося ще в липні 2019 року. В період з 2014 по 2016 рік Олексій Ф. кілька разів виїжджав на непідконтрольну уряду України територію, де брав участь в боях на боці проросійських терористів, після чого повертався до Чехії. 2018 року ним зацікавився чеський Національний центр боротьби з організованою злочинністю.

Читайте також:
У Чехії найманцеві РФ загрожує до 20 років в’язниці за участь у війні на Донбасі

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна