59-та бригада повернулася з фронту. Дві ротації – без втрат. ФОТОРЕПОРТАЖ

 

На Вінниччину в пункт постійної дислокації повернулася 59-та окрема мотопіхотна бригада імені Якова Гандзюка, яка виконувала бойові завдання у Донецькій області з вересня 2019 року.

Як заявив під час урочистостої зустрічі в Гайсині у вівторок, 26 травня, командир бригади полковник Геннадій Шаповалов, дві крайні ротації підрозділу пройшли без бойових втрат.

На першій лінії оборони бригада перебувала протягом восьми місяців. 

“Особовий склад бригади виконував бойове завдання на одному із найнебезпечніших напрямків фронту. Впродовж восьми місяців ми, пліч-о-пліч із нашими побратимами з 4-ої бригади оперативного призначення Національної гвардії України успішно відбивали всі спроби терористичних формувань та кадрових російських військових прорвати першу лінію оборони Збройних сил України”, – сказав комбриг Шаповалов.

Полковник Геннадій Шаповалов. Фото: Армія.Інформ

Командувач військ оперативного командування “Південь” генерал-майор Ігор Палагнюк наголосив, що на військовій мапі проведення операції Об’єднаних сил немає району, де б не виконувала бойові завдання “59-ка”.

“Від узбережжя Азовського моря до кордону з РФ у Луганській області воїни бригади давали достойну відсіч агресору”, – сказав Палагнюк, який також прибув у ППД бригади для зустрічі військових.

Фото: Армія.Інформ

Загалом на рахунку бригади – вже чотири ротації в район проведення АТО/ООС.

  • Перша ротація. З вересня 2015 по жовтень 2016 особовий склад бригади виконував бойову задачу в зоні проведення Антитерористичної операції в Луганській області; 
  • Друга ротація. З червня 2017 по січень 2018 особовий склад бригади виконував бойову задачу в зоні АТО на Маріупольському напрямку; 
  • Третя ротація. З червня 2018 по лютий 2019 особовий склад 59 омпбр виконував бойові завдання у районі Станиці Луганської;
  • Четверта ротація. З 1 вересня 2019 по 5 травня 2020 особовий склад 59 омпбр виконував бойові завдання у Донецькій області у складі операції Об’єднаних сил.

Фото: Армія.Інформ

Під час першої та другої ротацій у ході виконання бойових завдань загинуло 48 військовослужбовців бригади.

У бригаді підрахували, що за мужність та героїзм, проявлені у боях під час виконання бойових завдань в зоні АТО/ООС, державними нагородами нагороджено 32 військовослужбовця бригади. Нагородами від міністра Оборони, Начальника Генерального штабу, командувача Сухопутними військами, Командувача “ОК Південь” нагороджено 800 військовослужбовців бригади. 

Фото: Армія.Інформ

Після прибуття бригади в пункт постійної дислокації військовослужбовці вже провели два тижні обсервації, виконуючи карантинні вимоги. Урочистості з нагоди повернення, коментують пресофіцери бригади, влаштували після послаблення карантину в регіоні.

Як інформувала “Новинарня“, 6 травня, з нагоди Дня піхоти, напередодні виходу з району проведення операції Об’єднаних сил указом президента бригаді присвоїли почесне найменнування – імені Якова Гандзюка.

Яків Гандзюк (1873–1918) – генерал, командир 1-го Українського корпусу Армії УНР, раніше – на службі в російській армії, учасник японської та І Світової воєн. Розстріляний російськими більшовицькими окупаційними військами Муравйова в Києві в лютому 1918 року – за те, що відмовився перейти на бік ворога.
Уродженець Літинського повіту Подільської губернії.

Читайте також:
АНТИФЕЙК: у 59-й бригаді – жодного хворого, із зони ООС вона не виходить

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна