Із десантником Тимощуком, який загинув у 2014-му, Львів попрощався за новим ритуалом. ФОТОРЕПОРТАЖ

 

У Львові на території 80-ї окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗСУ відбувся ритуал прощання із загиблим солдатом Сергієм Тимощуком.

18-річний воїн “вісімдесятки”, який воював на посаді номера обслуги гаубично-артилерійського дивізіону, загинув ще 31 серпня 2014 року в боях із російськими окупантами під час оборони Луганського аеропорту. Майже шість років боєць Сергій перебував у списках безвісти зниклих, доки його останки не передали з ОРЛО та ідентифікували.

Як повідомила “Армія інформ”, прощання з полеглим десантником у Львові проходило за новим військовим поховальним ритуалом.

“Зокрема, під час прощання із загиблим, окрім традиційного проведення релігійного ритуалу, над труною також розгортається Державний Прапор України, виконуються Державний Гімн України та жалобні музичні твори. Також від імені Президента України – Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України рідним полеглого представником державної влади вручається Грамота пошани та скорботи“, – розповіли армійські журналісти.

Попрощатися з Героєм прийшли голови Львівської облдержадміністрації Максим Козицький, обласної ради – Олександр Ганущин, міський голова Львова Андрій Садовий, побратими, духовенство та пересічні мешканці міста.

Присутній на церемонії командир відділення, в якому служив Сергій Тимощук, сержант із позивним “Опер” розповів: “31 серпня 2014 року, пам’ятаю як зараз. Це була неділя. Всю ніч з інтервалом у чотири хвилини ворог лупив по нас із важкої артилерії. Прильоти 240-міліметрових мін із “Тюльпана” не переплутати ні з чим. Ніч була жахливою. А зранку ми навіть не встигли попити кави, як близько 6-ї години російські найманці пішли на штурм. Під час бою, як розповідали побратими, Сергій занадто висунувся з-за стіни будівлі, і черга з кулемета, випущена російським чеченцем, прошила його тіло. Шансів не було…Товариші відтягнули Сергія на пожежну дільницю, там підперли біля “Уралу”. Бій тривав, нас закидали гранатами, все було в диму, у спалахах”.

Як розповів тимчасовий виконувач обов’язків командира 80-ї бригади підполковник Олег Баляс, приблизно пів року тому на окупованій території побачили могилу з прізвищем солдата. У лютому цього року противник передав останки військовослужбовця Сергія Тимощука українській стороні. У рамках реалізації гуманітарного проєкту Генерального штабу ЗСУ “Евакуація 200”, завдяки спільним зусиллям Національної поліції, судово-медичних експертів та офіцерів Управління цивільно-військового співробітництва Збройних сил України, останки були ідентифіковані“.

Фоторепортаж “Армії інформ” та “Суспільного”:

“На жаль, не зі всіма військовослужбовцями, що загинули, нам вдалося гідно попрощатися. Боєць, який зник безвісти, вважається живим доти, доки не буде доведено протилежне. Сьогодні на пам’ятному знаку 80-ї окремої десантно-штурмової бригади ми закарбуємо назавжди ще одне ім’я героя – солдата Тимощука Сергія Володимировича..” – сказав під час прощання підполковник Баляс.

Поховають Сергія Тимощука у неділю, 24 травня, в рідному місті Славута на Хмельниччині.

Як інформувала “Новинарня“, через деякий час після повернення з Ірану останків загиблих членів екіпажу збитого літака “МАУ” рейсу PS752 президент Володимир Зеленський 11 березня заявив, що протягом тижня в Україні мають розробити план церемонії почесного вшанування кожного героя, який загинув за Батьківщину.
Водночас колишній міністр з питань ветеранів Оксана Коляда зазначила, що такий церемоніал уже розробили трьома тижнями раніше. Робота велася спільно з Інститутом національної пам’яті, Міністерства оборони і Генерального штабу, і спільний наказ про затвердження було направлено на погодження в усі силові відомства.

Читайте також:
У Павлограді поховали бійця 93 омбр Євгена Сафонова, який загинув на Луганщині

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна