Захисників башкирської мови в РФ визнали екстремістами

 

Верховний суд Республіки Башкортостан (Росія) визнав громадську організацію “Башкорт”, яка захищає башкирську мову та ідентичність, “екстремістською” і заборонив її діяльність.

Про це в п’ятницю, 22 травня, повідомив сайт “Ідель. Реалії“.

Зазначається, що суддя Гузель Фархутдінова ухвалила рішення лише за 20 хвилин. Оголошена була лише резолютивна частина постанови; мотивувальна частина буде вручена учасникам процесу не раніше 1 червня.

Прокуратура Башкортостану звернулася до суду з позовом про визнання “Башкорту” екстремістською організацією і заборону її діяльності ще в лютому. Раніше, в грудні 2019 року, наглядове відомство винесло “Башкорту” попередження “про неприпустимість здійснення екстремістської діяльності”.

Претензії прокуратури, серед іншого, базувалися на твердженні, що в діяльності організації “беруть активну участь Сагіт Ісмагілов, Фанзіль Ахметшин, Айрат Дільмухаметов, раніше засуджені за злочини екстремістської спрямованості”, і що за участю згаданих людей “на території Республіки Башкортостан організовуються масові публічні заходи з метою здійснення закликів до екстремістської діяльності та залучення до неї нових учасників”. Також було заявлено, що, згідно з висновками “історико-психолого-лінгвістичного дослідження” фахівців Башкирського державного університету, “їїни” (башкирські громадські віча), проведені “Башкортом”, насправді “такими не є”.

Щоб якось обґрунтувати свої твердження про “екстремістську” діяльність “Башкорта”, прокуратура зібрала всі претензії, які висувалися до організації правоохоронними органами за останні два роки. Почали з мітингу на захист башкирської мови, проведеного “Башкортом” у вересні 2017 року. Прокуратура охарактеризувала його, як “провокаційний” і заявила, що у виступах його учасників “містяться висловлювання, що мають лінгвістичні і психологічні ознаки розпалення ненависті і ворожнечі”. Також в якості провини було озвучено “негативну оцінку представників законодавчої та виконавчої влади”.

“Башкорт” обвинуватили також у виступі її колишнього очільника Фаїля Алчинова на курултаї башкирів у квітні 2019 року в Зілаїрському районі Башкортостану, де обирали делегатів на V Всесвітній курултай башкирів, а Алчинов нібито “закликав ухвалити рішення про самостійність Башкортостану від Росії”.

В запереченнях на позов юристи “Башкорту” заявили, що прокуратурою “не підтверджені і не доведені законні підстави для звернення з вимогами про визнання організації екстремістською і заборону її діяльності… не підтверджена і не доведена законність втручання влади в реалізацію членами “Башкорту” своїх невід’ємних прав на свободу зборів і висловлювання думок із суспільно-значущих питань”.

Практично всі клопотання захисту були відхилені судом. Викликані свідки, пославшись або на хворобу, або на службову необхідність, до суду не з’явилися.

Захист “Башкорту” має намір оскаржити рішення суду в апеляційному порядку, пише “Ідель-Урал“.

Нагадаємо, у квітні 2016 року окупаційна влада РФ визнала “екстремістською” діяльність Меджлісу кримських татар.

Читайте також:
“Щоб не називали народ малим”. В Іжевську попрощалися з ученим Разіним, який спалив себе за удмуртську мову. ВІДЕО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.