Зеленський анонсував справу про держзраду для Порошенка за розмову з Байденом

 

Президент України Володимир Зеленський заявив, що оприлюдненими розмовами між п’ятим президентом Петром Порошенком та тодішнім віцепрезидентом США Джо Байденом повинні займатися правоохоронні органи і кваліфікувати це як “державну зраду”.

Як передає “Новинарня“, про це Зеленський заявив у середу, 20 травня, під час пресконференції у Києві.

“Реагувати на це повинна прокуратура та правоохоронні органи. Знаю, генеральна прокурорка Ірина Венедиктова ще вчора (19 травня – “Н”) зареєструвала кримінальне провадження через депутата Деркача і будуть це розслідувати. Думаю, що це може бути сприйняте як державна зрада“, – сказав глава держави.

Він також додав, що попередню владу чекає “багато різних пригод і вироків”, але не хоче далі говорити, бо “це не в його повноваженнях, тут мають бути вироки суду”.

Тим часом уранці 20 травня в офісі генпрокурора повідомили, що внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань інформацію за статтею про державну зраду і зловживання владою або службовим становищем за заявою народного депутата України Андрія Деркача, який напередодні оприлюднив аудіоматеріали, що можуть свідчити про вплив ексвіцепрезидента США Джозефа Байдена на п’ятого президента України Петра Порошенка, передає “Інтерфакс-Україна”.

Як відомо, на пресконференції 19 травня колишній “регіонал”, нині позафракційний нардеп Андрій Деркач заявив, що в оприлюднених аудіоматеріалах ідеться про факти “міжнародної корупції та держзраду на найвищому державному рівні”.
За словами депутата, записи, датовані 2015-2016 роками, він отримав від журналістів-розслідувачів, а робив їх особисто Петро Порошенко. Байден і Порошенко обговорюють нібито отримання мільярда доларів для України в обмін на збереження схем енергетичної компанії Burisma, звільнення тодішнього генпрокурора Віктора Шокіна, розкол коаліції у Верховній Раді, вплив США на фракцію “Самопоміч”, майбутні вибори.
Деркач назвав ці фактом ознаками “зовнішнього управління Україною” – такий штамп використовує і російська пропаганда.

У партії Порошенка “Європейська солідарність” заявили, що оприлюднені Деркачем аудіофрагменти “сфабриковані заради дискредитації України і штучного її втягнення в американську виборчу кампанію”.
У Порошенка вважають, що одним із завдань нардепа Деркача сьогодні “є лобіювання інтересів олігарха Коломойського”, мовляв, “очевидно, “Приватбанк” – це винагорода за участь у цій російській провокації”.

Читайте також:
Банкова відреагувала на скандальні “плівки Єрмака”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.