Україна скликає екстрене засідання ТКГ після заяв бойовиків про “приведення військ у повну готовність”

 

Голова української делегації у Тристоронній контактній групі щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кучма скликав екстрене засідання ТКГ у зв’язку із заявою ватажка “ЛНР” Леоніда Пасічника про приведення підрозділів окупаційних військ “у повну бойову готовність”.

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський під час пресконференції у середу, 20 травня.

“Сьогодні через заяву Пасічника він (Кучма –“Н”) написав листа і скликає термінове засідання мінської контактної групи, він підписав цей лист на [спецпредставницю голови ОБСЄ в Україні та ТКГ Гайді] Грау”, – розповів президент.

Коли саме може відбутися це екстрене засідання, Зеленський не уточнив.

Раніше він підкреслив, що Кучма залишається очільником української делегації в ТКГ.

Напередодні, 19 травня, ватажок “ЛНР” Пасічник заявив, що українські військові нібито обстріляли лінію електропередач “Михайлівка – Комунарська”, яка живила критично важливі інфраструктурні об’єкти. У зв’язку із цим він звернувся до Зеленського з вимогою припинити “нічим не спровоковані обстріли” та надати гарантії безпеки для проведення ремонтних робіт.

“У разі продовження подібних дій з боку ЗСУ, ви, Володимире Олександровичу, не залишите нам іншого вибору, окрім як застосувати ефективні й рішучі заходи для того, щоб відсунути лінію зіткнення від зазначеної лінії електропередачі”, – заявив Пасічник.

Уже наступного ранку так звана “народна міліція “ЛНР” відзвітувала, що привела свої “війська” у повну бойову готовність і готова виконувати накази “лідера”.

Після цього перший заступник голови української делегації в ТКГ Олексій Резніков у коментарі агенції “Інтерфакс-Україна” заявив, що Україна звернулася до ОБСЄ з проханням провести позачергове засідання групи з безпеки. Він підкреслив, що звинувачення на адресу ЗСУ в нібито обстрілі об’єктів енергетичної інфраструктури на непідконтрольних територіях Луганської області не відповідають дійсності, мають провокаційний характер та є абсолютно безпідставними.

Читайте також:
“Припинити стріляти”: Зеленський заявив, що не закликав ЗСУ
не давати відсіч бойовикам на Донбасі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.