Померла науковиця Валерія Андрієвська, дружина дисидента Євгена Сверстюка

 

У понеділок, 18 травня, померла науковиця, психолінгвістка Валерія Андрієвська, дружина дисидента Євгена Сверстюка.

Про це у вівторок, 19 травня, інформує “Еспресо”.

Валерія Андрієвська народилася 1938 року у місті Лебедин на Сумщині.

Працювада завідувачкою Лабораторії науково-психологічної інформації Інституту психології ім. Г. С. Костюка НАПН України. Кандидатка психологічних наук, авторка понад 190 наукових праць.

Також окремої уваги варта її переписка з чоловіком.

Член українського ПЕН-клубу та упорядник листування Валерії Андрієвської та Євгена Сверстюка Олексій Сінченко зазначає, що листи подружжя є справжнім витвором літературного мистецтва.

Минулоріч у видавництві “Дух і літера” вийшло листування Андрієвської і Сверстюка в трьох томах. Це книжки по 700 сторінок.

Фахівці радять читати ці листи тим, хто хоче відкрити для себе атмосферу Києва 70-80 років ХХ ст.

Євген Сверстюк, Валерія Андрієвська та їхня донька Віра

“Для них обох було важливо створити яскраву картинку. Тому що Сверстюк, який сидів в тюрмі – взагалі не мав ніякого доступу до світу і своє уявлення про реальність вибудовував на основі листів дружини”, – зазначає Сінченко.

За словами літературознавця, листування, до якого Андрієвська була причетна, актуалізує проблему дружин дисидентів.

“Хоч вони не сиділи в тюрмах, але вся доля чоловіків впливала на їхнє життя – постійні переслідування КДБ, провокації, осуди колег на роботі. Валерія Андрієвська все це пережила з гідністю. Всупереч усім негараздам, попри постійні виклики до суду як свідка, все ж таки лишалася науковицею, відбулася як особистість”, – зазначив Сінченко.

Читайте також:
Помер дисидент і правозахисник Зіновій Антонюк

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна