Помер дисидент і правозахисник Зіновій Антонюк

 

У вівторок, 28 квітня, на 87 році році життя помер учасник українського національно-демократичного і правозахисного руху, публіцист і перекладач Зіновій Антонюк.

Про це інформує “Еспресо”.

Зіновій Антонюк народився 24 грудня 1933 року в с. Деполтичі в Польщі.

У 1944 році мешкав у Луцьку, з 1945-го – у Львові.

Закінчив Львівський політехнічний інститут (1958 р.), згодом – аспірантуру в цьому ж виші (1964 р.). Працював на приладобудівному заводі, а також у науково-дослідному секторі політехніки.

У 60-70-х роках минулого століття Зіновій Антонюк брав участь разом з іншими дисидентами у поширенні творів самвидаву, передавав за кордон легендарний “Український вісник”.

На прохання літературного критика Івана Світличного переклав з польської на українську декілька великих статей з історії польсько-українських відносин.

12 січня 1972-го року був заарештований за антирадянську агітацію під час операції “Блок”. Тоді протягом двох днів КДБ УРСР арештувало чимало діячів – В’ячеслава Чорновола, Євгена Сверстюка, Івана Геля, Ірину Калинець, Івана Світличного та ін.

Антонюк був засуджений у Києві на сім років позбавлення волі в таборах суворого режиму та до трьох років заслання. Перебував у 35-й зоні таборів політв’язнів у Пермській області РСФРР.

Під час ув’язнення залишався активним. Зокрема допомагав отримувати і розповсюджувати за кордоном інформацію про долю бранців.

Зіновій Антонюк був одним із авторів доповіді “Про становище ув’язнених в таборах СРСР”.

До Києва повернувся 1982 року. Спершу працював на заводі “Червоний гумовик”, проте з політичних мотивів був звільнений, довго не міг знайти роботу.

У серпні 1982 року Антонюка засудили за “дармоїдство”. Покарання відбував у Білій Церкві на Київщині та в Харкові.

Протягом 1983-1993 рр. працював слюсарем на Київському заводі електротранспорту.

Упродовж 1990-1994 рр. був депутатом Київської міської ради.

Із 1994-го року працював в Українсько-американському бюро захисту прав людини, експертом Міжнародного фонду “Відродженння”.

Зіновій Антонюк був автором багатьох статей на тему прав людини, суспільної свідомості та духовної культури.

Читайте також:
“Життя триває, точиться війна”: легендарний Анатолій Лупиніс у спогадах побратимів і родини

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна