Пандемія довела: у медичних вишах України відновлять навчання вірусологів

 

Міністерство охорони здоров’я переглядає освітні програми, щоб уже з наступного навчального року відновити навчання фахівців з епідеміології інфекційних хвороб.

Про це повідомив заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко в інтерв’ю “РБК-Україна”.

За його словами, “коронавірус показав усі проблеми, які існують у системі протиепідемічного захисту не тільки України, а й усіх країн Європейського Союзу і світу”.

“Усі міністри [охорони здоров’я різних держав] заявляють, що після того, як ми подолаємо коронавірусну епідемію, всі повернуться до планування і навчання необхідної кількості фахівців протиепідемічного профілю, в тому числі вірусологів. Також потрібно переглянути підходи до формування лабораторної спроможності”, – зауважив Ляшко.

На тому, що Україна увійшла в пандемію з катастрофічною нестачею “профільних” спеціалістів – інфекціоністів та вірусологів – іще раніше наголошували як політики, так і працівники системи охорони здоров’я.

Скажімо, за інформацією директорки державної установи “Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України” Наталії Янко, на Волині станом на 17 березня було всього лише 12 лікарів-епідеміологів, один вірусолог та одна вірусологічна лабораторія в Луцьку.

На Тернопільщині станом на початок квітня працювало “аж” чотири вірусологи.

За даними народної депутатки від партії “Європейська солідарність” Ірини Геращенко, які вона розповіла в коментарі “Новинарні“, на всю Україну загалом є всього близько 2,5 тисячі інфекціоністів та кілька сотень вірусологів.

Однією з причин такої ситуації фахівці називають те, що після ліквідації 2017 року санепідемслужби, до якої належали й лікарі епідеміологи, медичні виші перестали випускати відповідних фахівців. А з тих епідеміологів, які вивчилися раніше, чимало хто змінив кваліфікацію, щоб залишатися затребуваним на ринку праці.

“У більшості медвузів було ліквідовано факультети медикопрофілактичної справи, які займались підготовкою фахівців санепідпрофілю. Тому зараз іде процес відновлення”, – підтверджує Віктор Ляшко.

Він наголосив, що за кілька місяців навчити на вірусолога неможливо – для цього необхідно здобути повну вищу освіту.

“Зараз ми говоримо про те, що вірусологія викладатиметься не тільки в медвузах, а й в вузах біологічних”, – зауважив головний санлікар.

Як відомо, в Україні загалом відзначається брак медичних працівників. Багато лікарень скаржилися на недоукомплектованість персоналом ще до пандемії. А після спалаху коронавірусної інфекції через брак засобів індивідуального захисту та малі зарплати звільнилася ще низка фахівців.

Як стверджує голова ради Київської міської профспілки працівників охорони здоров’я Сергій Кубанський, станом на 1 січня 2020 року в Україні не вистачало понад 33 тисяч лікарів і близько 35 тисяч медсестер та медбратів.

“За офіційними даними Міністерства охорони здоров’я, станом на 1 січня 2020 року розрив між штатними посадами закладів охорони здоров’я та лікарями фізичними особами, якщо ми говоримо про лікарів системи МОЗ, тобто департаментів охорони здоров’я, які працюють в державних та комунальних закладах, становив 33 707 осіб“.

По медичних сестрах розрив між штатними посадами закладів охорони здоров’я й безпосередньо фізичними особами, які їх мають займати, становив 35 750 осіб, з них 7 494 – у Києві“,  – розповів Кубанський.

Серед причин скорочення медперсоналу критики називають, зокрема, й медичну реформу. Водночас у відповідь на такі закиди МОЗ іще 2018 року звітувало про сталий дефіцит медичних кадрів упродовж останньої п’ятирічки.

Читайте також:
Захистити бійця невидимого фронту: як медики опинилися без грошей під час пандемії і при чому тут політика

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна