“Я пам’ятаю”: до річниці депортації кримських татар запустили онлайн-акцію

 

В анексованому Криму запустили онлайн-акцію “Я пам’ятаю” – “Men hatırlayım”, присвячену пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Про це розповіла координаторка громадської ініціативи “Нефеса” Ельмаз Киримли в коментарі журналістам “Крим.Реалії”.

За її словами, участь в акції може зайняти трохи часу.

“Це залежить від того, наскільки кожен наш співвітчизник готовий приділити свій час для збереження нашої спільної пам’яті. Чи готовий він записати, нехай і коротку історію своєї родини, яка піддалася насильницькій депортації, зняти фото і поділитися в публікації”, – розповіла Ельмаз Киримли.

Так, для участі в акції необхідно опублікувати на своїй сторінці у фейсбуці фото (за можливості старе фото) рідної людини, депортованої з Криму в 1944 році.

Якщо фото немає, просто розмістити публікацію, вказавши її ім’я, рік і місце народження, куди була депортована, повернулася до Криму і коли, скільки дітей і онуків.

Пропонується також встановити це фото як фото свого профілю, вказати в публікації хештег #menhatırlayım “Я пам’ятаю”, “Ти пам’ятаєш”, “Ми пам’ятаємо”.

Перший заступник голови Меджлісу кримських татар Наріман Джелял у коментарі журналістам зазначив, що пам’ятати про свої історію, перемоги і трагедії, дуже важливо.

“Ці події сформували характер нашого народу, кожного кримського татарина. Я впевнений, що ніхто не сперечатиметься, що 18 травня для кримськотатарського народу – одна з найважливіших подій новітньої його історії. Потрібно пам’ятати про нього, його причини та наслідки, про його жертв і катів. Важливо не тільки заради нас самих, заради всього людства. Ми повинні пам’ятати і нагадувати, до чого призводить нелюдськість і безпринципність влади, нехтування нею людськими життями і гонитва за світовим пануванням”, – підкреслив Джелял.

Організатори онлайн-акції закликають молоде покоління, поки є можливість, записувати історії своїх дідусів і бабусь. І звертаються до людей похилого віку, щоб вони запрошували до себе дітей, онуків і ділилися з ними спогадами про трагедію, яку пережив кримськотатарський народ.

“У народу, який не знає свою історію, немає майбутнього, тому ми її повинні знати, повинні знати і пам’ятати наші нащадки”, – написав на своїй сторінці у фейсбуці голова ЦВК Курултаю кримських татар Заїр Смедля.

Акція “Я пам’ятаю” – “Men hatırlayım” триватиме до 18 травня. За словами організаторів, вона безстрокова і планують її проводити щороку.

18 травня в Україні та світі згадують про жертв депортації кримськотатарського народу з Криму у 1944 році. У цей день з півострова відправили перший ешелон кримських татар. Загалом було депортовано близько 200 тисяч осіб.

У цей день проходять жалобні заходи пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу з Криму.

Згідно з постановою Верховної Ради, 18 травня оголошено Днем пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Читайте також:
“Удар у кримськотатарське серце”: напередодні роковин депортації в Криму запустили в небо 40-метровий портрет Сталіна

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна