Укроборонпром реорганізує пів сотні підприємств, ще 28 – передасть держорганам

 

Держконцерн “Укроборонпром” після проведеного тріаж-аналізу має на меті реструктурувати пів сотні підприємств із сукупним чистим доходом 4,9 млрд грн (12% усіх доходів концерну), ще 28 із загальним чистим доходом 29 млн грн передадуть в управління Фонду держмайна України та інших держорганів.

Про це в п’ятницю, 8 травня, заявив заступник генерального директора з трансформації концерну Роман Бондар, інформує пресслужба “Укроборонпрому”.

“Тріаж-аналіз – це комплексна оцінка 137 підприємств концерну за дев’ятьма параметрами. Аналіз показав реальний стан підприємств оборонної галузі. Дозволив нам виокремити життєздатні та визначитися із пріоритетністю реорганізації тих, що є проблемними”, – зазначив Бондар.

За результатами цього аналізу в “Укроборонпромі” створили три умовні групи компаній: для розвитку, оздоровлення (реструктуризації) та перепідпорядкування.

Програми реструктуризації 50 підприємств (13,9 тис. працівників – 20% загальної чисельності), зокрема, передбачатимуть перенесення виробництва, позбавлення надлишкових активів, виведення з банкрутства та виплату боргів перед працівниками, державою і кредиторами.

“Після цього вони будуть приєднані до новостворених бізнес-одиниць із “групи розвитку”, – розповів Роман Бондар.

До “групи розвитку” внесені 38 підприємств із сукупним чистим доходом 35 млрд грн (88% доходу концерну), на яких працюють 53,6 тис. працівників (80% загальної кількості).

Вони ввійдуть до шести галузевих бізнес-одиниць: ракетобудівної, авіаційної, авіаремонтної, бронетанкової, радарних і морських систем.

Водночас на 28 підприємствах “групи перепідпорядкування”, які буде передано ФДМ та іншим держорганам, працюють 253 людини, ці підприємства не провадять економічної діяльності, давно не виконують держоборонзамовлення.

“Зокрема, ми вже передали пакети документів 21 “мертвого” підприємства до Фонду держмайна, де вони мають отримати “друге життя”. Два підприємства будуть передані до Державного космічного агентства, п’ять – на ліквідацію. В концерні є іще група підприємств – 21 – що залишилися на окупованих територіях. На нашу думку, вони можуть бути підпорядковані профільному міністерству, однак для цього потрібна певна законодавча рамка, якої наразі немає”, – зазначив Бондар.

Він уточнив, що загалом із 116 підприємств держконцерну, які працюють, до фінансово стабільних належать 33, ще 27 фінансово нестійкі, 56 – у поганому фінансовому становищі.

“Усього 29 підприємств “Укроборонпрому” заробили 88% чистого доходу концерну за 2016-2019 роки, середній коефіцієнт зносу основних засобів на початок 2020 року становив 63%. При цьому дуже багато надлишкового майна: загальна площа земельних ділянок у користуванні 5,5 тис. га, площа нерухомості – 11,3 млн кв. м. Тому розпочали другий етап реформи – реструктуризації та оздоровлення активів”, –  підсумовує Роман Бондар.

Реформа “Укроборонпрому” передбачає створення шести галузевих холдингів навколо прогресивних підприємств концерну за принципом галузевої синергії компетенцій і потім – ліквідацію самого держконцерну.

Нагадаємо, нещодавно суд призначив дату розгляду справи ексгендиректора “Укроборонпрому”.

Читайте також:
“Вільху-М” для ЗСУ запустять у серійне виробництво наступного року

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна