МОЗ повернулося до теми закупівлі ПЛР-тестів у державного інституту

 

Міністерство охорони здоров’я України поновило переговори з Інститутом молекулярної біології та генетики щодо виготовлення ПЛР-тестів для виявлення коронавірусної хвороби.

Повідомлення про це з’явилося на сторінці інституту у фейсбуці.

“Задля того, щоб спростити роботу лабораторій Центру громадського здоров’я з нашими ПЛР-системами, Інститут модернізував свої тести, розроблені ще в лютому 2020 р. на замовлення РНБО України. Модернізація торкнулася включення до набору системи виділення вірусної РНК та синтезу кДНК”, – йдеться в повідомленні.

В ІМБГ наголошують, що на даний час фахівці інституту можуть виготовляти від 10 до 20 тисяч ПЛР-тестів на тиждень.

“Нагадаємо, ІМБГ розробив ПЛР-тести на замовлення Ради національної безпеки й оборони України в лютому 2020 року. Першого хворого на коронавірус в Україні – у Чернівцях – на початку березня виявили завдяки тестам виробництва Інституту молекулярної біології та генетики”, – додали науковій установі.

24 квітня заступник голови офісу президента Кирило Тимошенко заявив, що “в Україні розпочалося виробництво ПЛР-тестів, було отримано першу партію – це 200 тисяч тестів, які роз’їдуться по областях, по спеціальних лабораторіях, що проводять ПЛР-тестування, наступного тижня очікуєтьс яще 400 тисяч таких тестів.

Як повідомив наступного дня міністр охорони здоров’я Максим Степанов, йдеться про тести виробництва приватної компанії “Укргентех”, у якої МОЗ їх і закуповує.

Дехто з науковців після цього висловлював сумнів у тому, що в приватної компанії вистачить виробничих потужностей для продукування такої кількості тест-систем.

Як писала “Новинарня“, раніше фахівці Інституту молекулярної біології та генетики Національної академії наук України заявляли, що ІМБГ може виготовляти до 50 тисяч ПЛР-тестів на коронавірус щотижня, але не можуть розгорнути відповідні роботи через відсутність державного фінансування.

Читайте також:
Верховна Рада ухвалила закон про масове тестування на коронавірус

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна