Чи продовжувала ВООЗ “всесвітній карантин”: у чому помилився прем’єр-міністр Шмигаль

 

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що “Всесвітня організація охорони здоров’я продовжила режим пандемії і всесвітнього карантину ще на два місяці”.

Причому цим нібито рішенням ВООЗ глава Кабміну фактично обґрунтував продовження карантинних заходів в Україні.

Як з’ясувала “Новинарня“, в одному короткому твердженні глава уряду припустився одразу кількох помилкових чи маніпулятивних тверджень. Розбираємося, яких саме.

Цитата

З інтерв’ю Дениса Шмигаля Українському радіо, 5 травня 2020 року (слухайте з 4:01):

“Вчора, якщо всі чули і знають, Всесвітня організація охорони здоров’я продовжила режим пандемії і такого всесвітнього карантину ще на два місяці. Кабмін поки що на першому етапі продовжив карантин до 22 травня, але скоріш за все, скажем, спираючись на дані ВООЗ карантин буде продовжено і надалі з наступними етапами послаблення, якщо це буде дозволяти зробити ситуація з захворюваністю і виздоровленням людей в Україні”.

Помилка 1

Перша неточність у словах прем’єра полягає в тому, що “вчора”, тобто 4 травня, напередодні інтерв’ю Шмигаля, ВООЗ як організація ніяких рішень не оприлюднювала.

В цей день відбувся традиційний брифінг генерального директора Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедроса Адханома Гебреєсуса та його колег-медиків із ВООЗ.

Однак вони не говорили про продовження жорстких карантинних обмежень. Навпаки, зауваживши, що “деякі країни починають полегшувати так званий локдаун і обмежувальні заходи”, Гебреєсус нагадав про необхідність не забувати при цьому про дотримання основних заходів безпеки: “Такі базові заходи як миття рук і фізична дистанція не можуть бути послаблені”.

Помилка 2

Останнє офіційне рішення, яке станом на ранок 5 травня було оприлюднене у відповідному розділі на сайті ВООЗ – заява за результатами третьої наради Комітету з надзвичайної ситуації у зв’язку зі спалахом коронавірусного захворювання (COVID-19)‎.

Цю заяву, оприлюднену 1 травня, згаданий Комітет ухвалив напередодні, 30 квітня. Ймовірно, саме її і мав на увазі очільник Кабінету Міністрів, адже в рішенні Комітету справді йдеться про продовження режиму надзвичайної ситуації.

Попереднє рішення Комітету про те, що спалах коронавірусної інфекції відповідає критеріям “надзвичайної ситуації міжнародного значення в галузі охорони здоров’я” було ухвалене під час попередньої зустрічі 30 січня. І тоді ж було вирішено, що наступне засідання відбудеться “через три місяці або раніше – за рішенням генерального директора”.

Три місяці минуло, Комітет зібрався знову (в режимі телеконференції) й постановив, що надзвичайна ситуація триває.

І наступного разу члени Комітету зберуться на засідання знову “через три місяці або раніше, на розгляд гендиректора”.

Тобто говорячи про продовження режиму НС “на два місяці”, Шмигаль також помилився.

Помилка 3: найбільша

Втім, попередні неточності можна вважати незначущими на тлі головного фейку з вуст прем’єр-міністра: жодної згадки про “продовження режиму всесвітнього карантину” в рішенні Комітету немає.

Натомість там ідеться про рекомендації ретельно дотримуватися таких заходів безпеки, як дезінфекція, соціальна дистанція, ізоляція осіб з ознаками хвороби, необхідність тестування на коронавірус медичного персоналу тощо.

А в розділі “рекомендації для ВООЗ” є, наприклад, і такий пункт: “Спільно з партнерами напрацювати стратегічні рекомендації щодо поетапного і скоординованого відновлення нормального режиму пасажирських перевезень із забезпеченням належних заходів захисту у випадку, якщо дотримуватися фізичного дистанціювання не є можливим”.

Ну й, нарешті, як на те пішло – такого терміну, як “всесвітній карантин”, офіційно не існує.

Це образне словосполучення іноді фігурує в засобах масової інформації та соцмережах як збірне поняття щодо загальносвітових обмежень для запобігання поширенню коронавірусної інфекції. Однак ВООЗ ніяк не могла оголосити про “продовження всесвітнього карантину”, позаяк рішення про запровадження чи послаблення конкретних карантинних заходів ухвалює влада кожної країни окремо – залежно від розвитку епідемічної ситуації, спроможності забезпечити належні заходи безпеки і власних уявлень про права й свободи громадян.

Читайте також:
Шмигаль оприлюднив план виходу України з карантину. ІНФОГРАФІКА

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна