В Україні вдруге відзначають День піхоти

 

Сьогодні, 6 травня, в Україні вдруге відзначають День піхоти.

Свято встановлене указом президента України від 19 квітня 2019 року з “метою вшанування мужності та героїзму воїнів механізованих, мотопіхотних, гірсько-штурмових військових частин і підрозділів Сухопутних військ Збройних Сил України, виявлених у боротьбі за свободу, незалежність та територіальну цілісність України, а також започаткування сучасних військових традицій”.

День 6 травня був обраний невипадково.

Саме 6 травня у 1648 році козаки перемогли в битві біля Жовтих Вод, яка вважається першою переможною битвою національної визвольної боротьби під проводом Богдана Хмельницького.

Крім того, 6 травня відзначають релігійне свято — День Юрія Змієборця, який був одним з покровителів українського війська.

Воєначальники українського війська вітають піхотинців ЗСУ із святом.

Головнокомандувач ЗСУ, генерал-полковник Руслан Хомчак: 

“Ви вмієте тримати удар та давати ворогу гідну відсіч. Відомий вислів: “Поки нога піхотинця не ступить на землю – вона не вважається завойованою”, є цьому підтвердженням. Перемоги досягаються пилом, брудом, пораненнями та втратами побратимів. Але ви готові виконувати бойові завдання не тільки тому, що це визначено бойовим статутом, а й тому, що цього вимагають ваші моральні принципи”.

Начальник Генерального штабу Збройних сил України, генерал-лейтенант Сергій Корнійчук: 

“Загартовані у боях на сході країни, українські піхотинці виявили мужність, патріотизм, героїзм та звитягу, які стали запорукою всіх наших перемог. Вклоняюся перед пам’яттю піхотинців, які віддали своє життя за краще майбутнє України. Дякую кожному воїну за зразкову службу. Високо ціную вашу вірність Військовій присязі та відданість Українському народові!”

Командувач Сухопутних Військ Збройних сил України генерал-лейтенант Олександр Сирський: 

“День піхоти – свято сильних і мужніх людей, справжніх патріотів своєї країни, її надійних захисників. Це день тих чоловіків і жінок, які складають кістяк сили, котра сьогодні протистоїть російському ворогові, що зазіхнув на свободу українського народу”.

Командувач Об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв: 

“Саме піхотинці, від початку російської агресії проявили себе як відважні бійці, що прийняли на себе основний удар ворога на сході країни. Саме піхотинці, по праву вважаються найчисельнішою частиною Збройних Сил України, яку відрізняють фізична і психологічна підготовка, здатність нести бойову службу в надскладних умовах”.

Командувач Об’єднаних сил генерал-лейтенант Володимир Кравченко: 

“Сьомий рік поспіль Ви несете на собі основний тягар боротьби нашого народу за свободу, незалежність та територіальну цілісність України. Щоденно Ви – піхотинці, демонструєте незламну стійкість, непереможний характер, козацьку відвагу та мужність, доводячи, що немає такої сили, яка може здолати Вашу волю до перемоги. Численні приклади мужності та героїзму, проявлені Вами в боях з російським агресором, вже стали взірцем вірності та служіння Батьківщині”.

Міністр оборони України Андрій Таран: 

“Щиро вітаю кожного причетного із професійним святом — Днем піхоти! Примножуйте власні перемоги, підвищуйте свою навченість, нарощуйте рівень бойової готовності, аби й надалі надійно захищати Українську державу”.

Командир 72 ОМБр ім. Чорних Запорожців полковник Артем Богомолов:

“Піхота – це рід військ, який першим зустрічає ворога та веде основні бойові дії. В наших інтересах працюють артилерія та авіація – всі працюють на нас та на нашу перемогу! В цей день згадаємо наших побратимів – піхотинців, які віддали свої життя в різні періоди нашої історії за Україну”.

Командир 93 бригади Холодний Яр, полковник Дмитро Брижинський: 

“Захист рідної землі – це не метафора. Адже вгризаючись глибоко у ґрунт, обладнуючи позиції, риючи бліндажі та окопи, просуваючись уперед метр за метром, піхотинці буквально витісняють окупанта з української землі й не дають йому просунутися далі.
У холодноярській бригаді я переконався, що піхота – це рід військ, який виконує максимальну роботу. В умовах сучасної війни піхотинці несуть найбільші навантаження. І я пишаюсь, що доля подарувала мені шанс служити із такими легендарними воїнами, як «Стаф», «Майор», «Кунар», «Крот», «Умка», «Інженер» та багатьма іншими”.

Командир 14-ї окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого полковник Сергій Войченко: 

“Щоб Бог дарував перемогу, піхота повинна битися!
Ви – основа війська і нашої князівської бригади! Саме ви, піхотинці, першими дали бій окупантам у степах українського Донбасу! І сьогодні, після шести фронтових років, ви, міцно тримаючи зброю в руках, впевнено рухаєтеся до Перемоги! Саме завдяки вам, панове піхотинці, з кожним роком ми стаємо сильнішими, більш згуртованими, і досвідченими! Ми знаємо: війна ще не закінчилися, і ворогів ще багато, тож сил і терпіння має вистачити на всіх!”

 24 окрема механізована бригада імені Короля Данила: 

“Руки – це основний інструмент піхотинця, який допомагає йому виконувати на війні будь-які завдання. Вони рідко бувають чистими, бо постійно щось копають, чистять, ремонтують або ж ведуть вогонь по противнику. Саме ці руки тримають агрессора за горло, і не дають “русскому міру” поширитись на решту територій”. 

28-ма окрема механізована бригада імені Лицарів Зимового Походу:

“Є люди, на чиїх плечах тримається мир. Вони не роблять гучних заяв та не кидають порожніх обіцянок. Ці люди не багатослівні і скромні, але за цією скромністю стоїть величезна сила та здатність змінювати хід історії. Це ті, на чиїх плечах тягнеться увесь тягар війни. Вони відчайдушно роблять свою справу, не чекаючи нагород. Ці люди – українські піхотинці”.

Командування Сил спеціальних операцій ЗСУ: 

“Шеврони у нас різні, проте ціль одна. З Днем піхоти вас, бойові побратими!”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна