“Цитата” Гавела про 5 років помилок і 50 років саботажу, яку наводив Зеленський, виявилася фейковою

 

Фраза, яку віцеспікер Руслан Стефанчук і президент Володимир Зеленський цитують і називають висловом колишнього президента Чеської Республіки Вацлава Гавела – “краще п’ять років помилок, ніж 50 років саботажу” – не належить авторству Гавела.

Як повідомляє у середу, 6 травня, сайт bihus.info, у жодних чеських джерелах не виявилося інформації про неї.

“Я йшов у президенти, не маючи політичного досвіду, але мав і маю віру та волю, щоби втілити необхідні зміни. Всім відомі слова Вацлава Гавела: “Краще п’ять років помилок, ніж 50 років саботажу”. Так, це правда. Ми робимо помилки, багато, але ми готові визнавати їх та виправляти”, – сказав Зеленський 4 березня із трибуни Верховної Ради.

Цю ж фразу повторив Стефанчук 20 квітня у статті для “Української правди”.

“…До влади прийшли ті, хто справді хоче змін. І мені видається, що мав рацію Вацлав Гавел, який свого часу говорив: “Краще п’ять років помилок, ніж 50 років саботажу”.

Щоби перевірити авторство фрази, яка нібито належить колишньому чеському президентові, журналісти звернулися до Бібліотеки Вацлава Гавела в Празі, що має в розпорядженні найбільш повне зібрання творів, виступів та листів Гавела.

Такої цитати не виявили у жодних доступних джерелах. Фахівці зауважили, що загалом “вона не відповідає способу мислення Гавела”.

“У нас є зібрання творів в електронному вигляді, але ані пошук за цитатою, ані пошук за різними варіаціями не дають результату. Вірніше, дають: нічого такого Вацлав Гавел не висловлював і не писав”, – йдеться у відповіді бібліотеки.

Важко відстежити, звідки походить ця фейкова фраза. Найбільш рання її згадка, яку вдалося знайти, – це слова нардепа від “Європейської солідарності” Володимира В’ятровича, датована 2010 роком. На той час він був відомий як історик і екскерівник Архіву СБУ.

У коментарі ВВС у травні 2010 року Володимир В’ятрович, обстоюючи необхідність люстрації, сказав: “Як на мене тут золотою фразою є фраза Вацлава Гавела, коли його питали “навіщо ви проводите люстрацію і даєте молодим владу в руки – вони ж нічого не вміють?”. Він сказав – “краще п’ять років помилок, ніж 50 років саботажу”.

На питання, звідки він почерпнув ці слова, В’ятрович відповів, що не пригадує джерело.

Читайте також:
Facebook заблокував акаунти, якими розвідка РФ поширювала дезінформацію про Україну

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна