Жовті оголошення в Дніпрі на будинках із COVID-хворими: ознаки стигматизації, але без порушень

 

У місті Дніпро майже на близько 150 будинках, де мешкають госпіталізовані з підозрою на коронавірусну інфекцію, з’явилися оголошення з цього приводу. Подібні прояви трапляються і в деяких інших містах України, але більш як самодіяльність місцевих жителів. Тоді як у Дніпрі – це ініціатива влади. Також у Дніпровській міськраді створили сайт з інтерактивною мапою, де позначені місця з виявленими випадками COVID-19 (зараз посилання на неї недоступне).

Містяни та люди з інших регіонів відреагували неоднозначно, заявивши, зокрема, що такі оголошення ймовірно порушують права людини. “Новинарня” спробувала розібратися, чим є жовті об’яви-маркери в Дніпрі.

Про що оголошення на під’їздах

“Шановні жителі, у вашому будинку були госпіталізовані мешканці з підозрою на COVID-19. З метою недопущення розповсюдження вірусного захворювання, просимо вас залишитися вдома, збільшити інтенсивність дезіфекції вашого житла та персональної гігієни”, – йдеться в оголошеннях, розклеєних на під’їздах.

Фото із соцмереж

Чиновники мерії наголосили, що під’їзди будинків, де є люди з підозрою на коронавірус, дезінфікуватимуть частіше, ніж інші. Мешканців також забезпечать антисептиками.

“У цих будинках виконується посилена обробка дезінфекційними засобами не лише перших поверхів, а й усіх сходових клітей. Знезараження проводять через день. Мешканцям також безкоштовно видають антисептики для рук”, – пояснили “Укрінформу” в мерії Дніпра.

У соціальних мережах з приводу подібних оголошень розгорілась полеміка. Одні вважають, що вони потрібні, бо поінформованість змушує людей ретельніше берегтися. Другі – що це може бути мало не розголошенням медичної таємниці.

Треті – запитують, чи “піктограму коронавірусу підозрюваним будуть нашивати”? Як у нацистській Німеччині – “маген Давід” для євреїв (так критично відгукується про ініціативу зокрема нардеп від “ЄС” Микола Княжицький).

Люди висловлюють думки, що це додатково провокує паніку і породжує ненависть до сусідів. Тоді як підхопити коронавірус так само можна і в немаркованих будинках. З іншого боку, є думка, що таке оголошення спонукає людей виявляти дисциплінованість і свідоме ставлення до санітарно-гігієнічних норм.

Що кажуть правозахисники й експерти

Запитуємо в правозахисників, чи є в таких оголошеннях на під’їздах ознаки порушення прав людини або спостерігаються ознаки дискримінації. Якщо так – то яких саме і про які ризики доводиться говорити?

Правозахисниця Ольга Веснянка каже, що дискримінація в цих оголошеннях відсутня, втім, підкреслює, можливі ознаки стигматизації.

Стигматизація – негативне виділення суспільством індивіда за якоюсь ознакою з відповідним стереотипним набором соціальних реакцій на цього індивіда.

“Ознак дискримінації тут не вбачаю, водночас в умовах такої непевності, зростання безробіття, занепокоєння людей, страху перед пандемією, на жаль, можлива стигматизація. Коли такі оголошення можуть підбурити людей не до більш уважного дотримання правил карантину в самозахисту задля безпеки, своєї та сусідів, а до пошуку тих, хто захворіли. І далі досвід перших хворих в Україні може підказати, як на практиці може виглядати стигматизація. Водночас вірус не вибирає, і це може бути [інфікований] будь-хто. Уява наляканих сусідів, на жаль, може малювати різне”, – каже експертка.

“Не знаю, наскільки зважували на вагах ті, хто вирішували про оголошення, від чого шкоди може бути більше. Втім, якщо говорити про конфіденційність і захист даних, анонімність тут збережена”, – визнає Веснянка.

Політтехнолог, експерт “Українського центру суспільного розвитку” Юрій Подорожній також акцентує: порушення прав людей в таких оголошеннях немає, а органи місцевого самоврядування дотримуються букви закону. Дніпро, на думку експерта, лише продемонструвало специфіку боротьби з порушниками карантину.

“Після появи цих оголошень у пресі одразу почали мусувати тему, що, мовляв, порушено закони та Конституцію. Однак, жодних порушень в діях міської влади немає. Навіть більше, згідно до закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб”, органи місцевого самоврядування зобов’язані забезпечувати посилені протиепідеміологічні заходи в районах, де виявлені хворі”, – прокоментував для “Новинарні” Подорожній.

У правозахисній групі “Січ”, проаналізувавши ситуацію в Дніпрі, радять людям, якщо вони відчувають дискримінацію через оприлюднення таких даних, звертатися до регіонального уповноваженого з прав людини або поліції.

Що каже закон

Законодавство про захист персональних даних складають Конституція України, Закон України “Про захист персональних даних”, інші закони та підзаконні нормативно-правові акти, міжнародні договори України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

Стаття 32 Конституції України передбачає право людини на невтручання в її особисте життя. Не допускається збирання, зберігання, використання поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Під обробкою персональних даних мається на увазі будь-яка дія або сукупність дій зі збирання, реєстрації, накопичення, зберігання, адаптування, зміни, поновлення, використання і поширення (розповсюдження, реалізація, передача), знеособлення, знищення персональних даних, у тому числі з використанням інформаційних (автоматизованих) систем.

Забороняється обробка персональних даних про расове або етнічне походження, політичні, релігійні або світоглядні переконання, членство в політичних партіях та професійних спілках, засудження до кримінального покарання, а також даних, що стосуються здоров’я, статевого життя, біометричних або генетичних даних.

Оскільки конкретні особи в дніпровських оголошеннях не згадані – отже, персональні дані не розголошуються.

При цьому діє Закон України “Про захист населення від інфекційних хвороб, а в ньому – стаття 4 (“Повноваження Ради міністрів Автономної Республіки Крим і місцевих органів виконавчої влади у сфері захисту населення від інфекційних хвороб”).

Сьомий абзац статті 4 передбачає, що місцеві органи влади “інформують населення через засоби масової інформації про епідемічну ситуацію в регіоні та здійснювані протиепідемічні заходи”.

підготувала: Людмила Кліщук

Читайте також: 
Дніпро також достроково послабив карантинні обмеження

Поліція відкрила кримінальне провадження за фактом висловлювань мера Франківська про ромів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна