НБУ прогнозує падіння економіки в ІІ кварталі на 11% і стрибок після зняття карантину

 

Відповідно до прогнозу Національного банку, у другому кварталі 2020 року ВВП в Україні знизиться на 11%.

Про це йдеться в щоквартальному інфляційному звіті НБУ за квітень 2020 року.

“Найбільшого потрясіння українська економіка зазнає у II кварталі 2020 року. За прогнозом НБУ, у квітні-червні економіка скоротиться на 11% в річному вимірі, рівень безробіття зросте до близько 12% у сезонно скоригованому вимірі, а зростання зарплат призупиниться”, – сказано в матеріалі.

“Негативний вплив пандемії на українську економіку буде відносно короткостроковим, але досить потужним. Карантинні заходи вже зменшили ділову активність, споживання та зайнятість населення. Скорочення глобального попиту також обмежує експортні можливості країни”, – зазначають аналітики НБУ.

Вони прогнозують, що інфляція у 2020 році прискориться, але перебуватиме в межах цільового діапазону 5% ± 1 в. п.

За підсумками року споживчі ціни зростуть на 6%.

Унаслідок карантинних обмежень для подолання пандемії та глобальної кризи українська економіка скоротиться на 5,0% у 2020 році, але відновить зростання на рівні близько 4% у наступні роки”, – йдеться у звіті.

Центробанк прогнозує пожвавлення економіки після зняття карантинних обмежень.

“…Після зняття основних обмежень як в Україні, так і у світі, що очікується в кінці ІІ кварталу, економіка почне відновлюватися V-подібно. Цьому сприятиме також м’яка фіскальна та монетарна політика. Збільшення урядом бюджетних видатків на подолання кризи і заходи НБУ з підтримки позичальників та кредитування бізнесу дадуть змогу зменшити негативний вплив пандемії на економіку», – йдеться на сайті регулятора.

Згідно з довшим прогнозом, разом із відновленням економіки у 2021 році заробітні плати знову зростатимуть, а рівень безробіття поступово повернеться до докризових 8-9%. Очікується, що споживчі настрої повністю відновляться, а приватне споживання у 2021–2022 роках зростатиме темпами 5–7% на рік.

Читайте також:
З 11 травня карантин буде пом’якшений, – глава МОЗ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна