Пшик від СБУ: дрібний підприємець із Кропивницького Артем Бородін шив маски вдома і пересилав ще до заборони

 

Служба безпеки України заявляла, що “викрила і блокувала” у Кропивницькому реалізацію за кордон медичних масок.

Як з’ясувалося, дрібний підприємець Артем Бородін шив маски вдома з дружиною та пересилав їх за кордон ще до офіційної заборони.

Напередодні, 28 квітня, у Службі безпеки заявляли, що вирішується питання про притягнення до адмінвідповідальності особи, яка причетна до “нелегального вивезення масок”.

“Оперативники спецслужби встановили, що мешканець обласного центру намагався налагодити протиправний механізм продажу захисних масок до деяких країн Північної Америки та Євросоюзу”, – описували “злочин” у пресцентрі української спецслужби.

“Своїх клієнтів він підшукував на спеціалізованих інтернет-платформах і пропонував замовникам одержувати відправлення через міжнародні поштові сервіси. Для приховування протиправної діяльності ділок вносив до поштової декларації неправдиві відомості щодо відправника та вмісту поштового відправлення.
Співробітники СБУ задокументували три спроби незаконного переправлення фігурантом протиепідемічних виробів за кордон. Під час огляду на митному посту «Спеціалізований» Київської митниці чергової бандеролі правоохоронці виявили 3 тисячі медичних масок, які ділок планував продати зарубіжним клієнтам за 3 тисячі американських доларів. За оперативною інформацією спецслужби, чоловік також планував відправити за межі України ще понад 10 тисяч засобів індивідуального захисту, що використовуються у боротьбі з поширенням коронавірусу”, – ішлося в повідомленні на сайті СБУ.

Артем Бородін, про якого йдеться, розповів “Центральноукраїнському бюро новин” свою версію подій.

“Маски ми з дружиною частково пошили власноруч, а частково я купив у місцевого підприємця.  Документи на них у мене є. Через “Укрпошту” відправив їх замовникам 6 квітня. На той момент діяла заборона на продаж та пересилку за кордон тільки медичних масок. Саморобні маски заборонили вивозити лише 15 квітня, а мої посилки затримали 9-го та відправили на експертизу. Результатів експертизи до вчорашнього дня не було. Я був запрошений до СБУ та дав усі пояснення майже відразу після 9 квітня. А вчора я зі ЗМІ дізнався про заяву СБУ”, – прокоментував Бородін журналістам.

За його словами, загальна кількість відправлених масок – менше 1500, а не 3000, як у звіті спецслужби. Відправлялися вони різним покупцям від однієї до 15 штук за різними адресами в європейські країни та США.

Артем Бородін також зазначив, що дуже хоче дізнатися в суді, які саме закони він порушив.

За інформацією волонтера та громадського діяча Романа Сініцина, матір Артема – волонтерка з Кропивницького Тетяна Бородіна. Зараз вона працює в 3-му окремому полку спеціального призначення ЗСУ на господарчій посаді.

Читайте також: 
З України в Польщу намагалися вивезти 10 тисяч медичних масок

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна