Науковці звернулися до Зеленського через помилки в уроках “Всеукраїнської школи онлайн”

 

Учені Національної академії наук на чолі з віцепрезидентом НАН Анатолієм Загороднім звернулися до президента України Володимира Зеленського через помилки в уроках фізики “Всеукраїнської школи онлайн”.

Науковці побачили системні прорахунки: матеріал не рецензувався та не було якісного відбору вчителів, інформує “Громадське радіо”.

Телеуроки започаткували офіс президента, Міністерство освіти і організація “Освіторія”.

Знімали продакшн-студії — зокрема, “Квартал 95”, “Мамахохотала” і Patriot.

Для 11 класу заняття веде Володимир Сіпій — вчитель київської школи №2, кандидат педагогічних наук і старший науковий співробітник Інституту педагогіки.

Уроки подивилися не тільки школярі, але й і вчені-фізики Національної академії наук, інші вчителі.

І в мережі з’явилися докладні розбори помилок у кожному відео.

Завідувач лабораторії Інституту теоретичної фізики НАН України доктор фізико-математичних наук Сергій Шарапов наводить приклади.

“Була, наприклад, задача, коли частоту отримали в нанометрах. Це базове вміння всіх, хто вивчає фізику — ви перевіряєте розмірності. Якщо вам сказали, що маєте знайти в задачі вагу, ви не можете написати, що вона вимірюється в метрах. В одному уроці неправильно розв’язані дві задачі з трьох, в іншому уроці я пам’ятаю, що мемом стала картинка з неправильною електромагнітною хвилею”, — перелічує Сергій Шарапов.

Старший науковий співробітник Інституту фізики НАН України Антон Сененко за цими помилками бачить системні прорахунки в організації дистанційного навчання.

“Учитель в рамках дистанційної освіти є необхідним, але не достатнім елементом. Учитель може дуже добре начитати матеріал. Але, якщо є поганий оператор або монтажер, цей матеріал буде подано погано. Якщо вчитель погано начитає матеріал, але оператор і режисер спрацюють добре, буде дуже якісний продукт, який буде мати сутнісні помилки. І по суті ми це спостерігали. Основним моментом помилки, що я бачу тут, було рецензування, експертиза вже відзнятого матеріалу”, — вважає Антон Сененко.

Фізика стала не єдиним предметом, де професійна спільнота знаходила помилки.

Під час онлайн-уроку української літератури вчителька розповідала про лист, який їй надіслав Мишко Антарктичний. На слайді був білий ведмідь, який живе в Арктиці.

На хвилю критики відреагували депутати комітету з питань освіти Верховної Ради. 13 квітня вони прийшли на засідання в футболках з написами “Маю право на помилку”.

14 квітня представники установ Національної академії наук опублікували відкритий лист до президента Володимира Зеленського, Міністерства освіти і науки України та організації “Освіторія”.

Заявили про те, що фахівці мають переглядати кожен урок перед публікацією, запропонували допомогу у відборі вчителів.

Доктор фізико-математичних наук Сергій Шарапов був одним із підписантів.

Науковець підкреслює, що вчитель, який записав онлайн-урок — це кандидат педагогічних наук, а також співробітник Національної академії педагогічних наук.

“Є в педагогіці два підходи до підготовки вчителів. Перший — коли людину можна навчити педагогічної майстерності, а потім вона викладає будь-який предмет. А інший — коли людину навчають предмету, а потім для роботи в школі людина отримує певні знання для вміння спілкуватися з учнем. Цей конкретний вчитель — не простий вчитель. Він кандидат педагогічних наук, співавтор підручника з фізики, в якому теж є грубі помилки. Це виявило, що система, яку створила Академія педагогічних наук, руйнує освіту”, — вважає Сергій Шарапов.

Читайте також:
З 6 квітня в Україні запускають відеоуроки для школярів: ДЕ ДИВИТИСЯ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна