У Києві – штормовий вітер і пилова буря: пояснення синоптика. ФОТО

доповнено

Удень в четвер, 16 квітня, в Києві спостерігається пилова буря – в умовах штормового вітру значно погіршена видимість на відстані від 1 км.

Про складні погодні умови та першіння в горлі в соцмережах повідомляють мешканці різних районів столиці, деякі припускають, що це “прийшов дим із Чорнобиля“.

Однак синоптик Наталя Діденко зазначила, що йдеться про пилову бурю в умовах дуже сильного вітру.

“Пилові бурі, зазвичай, виникають у південній частині України – степ, лісостеп, але бувають і тут, думаю, що на пилову бурю дуже схоже”, – зазначила відома фахівчиня.

“Вітер штормовий – до 22 м/сек, для Києва це дуже багато. А відносна вологість повітря низька, 26 відсотків”, – сказала Наталка Діденко.

Коментуючи припущення людей, що це може бути “дим із Чорнобиля”, синоптик відповіла: “Навряд чи. Напрямок із Чорнобиля майже північний, а цей вітер – майже західний”.

У себе в фейсбуці вона також зазначила: “Пересушена земля, тривала відсутність опадів (нещодавній фактично один дощ ситуацію майже не змінив), штормовий вітер, низька відносна вологість спровокували ось цю імлу в столиці, яка дуже схожа на пилову бурю. Пилові бурі в Україні трапляються влітку та якраз навесні, ось за таких умов, коли сухо та вітряно… після малосніжної зими і посушливої осені”.

“Вікна не відкривайте, постарайтеся зволожити приміщення”, – порадила Діденко.

Фото: Главком

На 16 квітня в Києві було оголошено штормове попередження з поривами вітру 17-22 м/с (І рівень небезпеки, жовтий).

“Завтра, 17 квітня, вітер стихне, лише в східних областях ще побуде поривчастим, а в Приазов’ї – штормовим.
Напрямок зараз – західний, завтра – північно-західний”, – повідомляє Наталка Діденко.

У попередні дні цього тижня Центральна геофізична обсерваторія ім. Срезневського, з посиланням на дані спостережень на своїх стаціонарних постах, інформувала, що в повітрі Києва зафіксовано перевищення середньодобових гранично допустимих концентрацій шкідливих речовин, зокрема, діоксиду азоту – подекуди у 8-9 разів, діоксиду сірки – у 2,4-2,9 раза, формальдегіду – у 2,4-2,7 раза.

Як відомо, у ці дні на півночі Київської області тривали лісові пожежі.

Читайте також:
Пожежу в Чорнобильській зоні відчуження загасили

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна