Обмін полоненими: бойовики звільнили студента Русинова з Луганська, засудженого лише за вподобання “ВКонтакте”. ФОТО

 

Серед 20 громадян України, яких звільнили бойовики ОРДЛО та передали на підконтрольну Україні територію в рамках обміну 16 квітня, – 23-річний Сергій Русинов із Луганська, студент Луганського коледжу культури та мистецтв.

Бойовики “ЛНР” затримали його два роки тому – у квітні 2018-го – та згодом незаконно “засудили” до шести років ув’язнення лише за нечисленні проукраїнські коментарі в соцмережі “ВКонтакте”.

Про звільнення Русинова 16 квітня повідомили також ультрас луганської “Зорі”.

“Висловлюємо вдячність усім, хто разом із нами активно боровся за звільнення Сергія Русинова. Завдяки вам цього разу його внесли у списки на обмін. Сергій на волі!” – йдеться в дописі.

Ультрас поширили фото, на якому Русинов іде на українську сторону під час обміну в районі міста Щастя на Луганщині (другий праворуч, у сірій кофті):

Водночас у коментарі “Новинарні” раніше звільнені з полону “ЛНР” хлопці зазначили, що Сергій Русинов не належав до середовища футбольних фанатів Луганська, а просто був симпатиком України, що виявлялося в коментарях у соцмережах.

За даними “Східної правозахисної групи”, торік студента Русинова незаконно утримували на території Слов’яносербської виправної колонії №60, що в селі Лозовське Луганської області.

Слов’яносербська колонія №60 посиленого режиму

Цей заклад до війни цей виправний заклад вважався одним із найсуворіших за умовами тримання – до ВК60 потрапляли люди, які повторно скоїли тяжкі та особливо тяжкі злочини. Після 2015 року в Лозовській колонії перебували сотні вбивць-рецидивістів, із яких близько ста – засуджені до довічного позбавлення волі.

Правозахисники публікували скан-копію так званого “вироку ЛНР” по справі №1ВС/03/76/2018 від 23 жовтня 2018 року, де сказано, що Русинова засудили за ч. 2 ст. 244 (“участь у діяльності організації, яка визнана в «ЛНР» терористичною”) та за ч. 1 ст. 343 (“збудження ненависті або ворожнечі, а значить і приниження людської гідності”) та дали шість років ув’язнення. Він нібито “розпалював ворожнечу” саме в мережі “Вконтакте”, підтримував в інтернеті українські патріотичні групи.

Як можна було побачити з “ВК” Русинова, останній допис студент зробив за кілька днів до арешту – 22 квітня 2018-го Сергій змінив аватарку на картинку з котиком, а в інформації про себе вказав: “Люблю маму, хардкор та Україну”.

При цьому “ВКонтакте” у нього було лише 49 друзів.

Хлопець був підписаний на патріотичні пабліки, проте публічних постів про його ставлення до російсько-української війни на сторінках у соцмережах немає, зазначало видання “Донбас.Реалії”.

Читайте також:
Не зламався під тортурами. Фанат “Зорі” й патріот України Влад Овчаренко засуджений в “ЛНР” до 17 років тюрми

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна