Влада у новому бюджеті значно скоротила видатки на інфраструктуру пам’яті, – Пошивайло

 

В оновленому 13 квітня бюджеті на 2020 рік фінансування будівництва Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності та Національного музею Голодомору-геноциду зменшили на 82%, урізавши 454 млн гривень.

Як повідомили на сайті музею, урядовці залишили на ці проєкти близько 100 млн гривень, проте поки що невідомо, як ці кошти розподілять.

“Хто контролює минуле, той контролює майбутнє, а хто контролює сучасність, той всевладний над минувшиною” – суть цих рядків із відомої антиутопії “1984” Джорджа Орвелла, вочевидь, дуже добре усвідомлюють автори змін до бюджету, зменшуючи фінансування Українського інституту національної пам’яті на 50%, а Національного музею Революції Гідності – на 87%, натомість збільшуючи бюджет Міністерства внутрішніх справ майже до 100 млрд гривень“, – зазначив директор Національного музею Революції Гідності Ігор Пошивайло.

Він вважає, що “ануляція запланованих коштів на спорудження двох музеїв  – очевидна загроза подальшій динамічній розбудові цього унікального майданчика національної пам’яті, патріотичного виховання й демократичного розвитку, загроза утвердженню подвигу Героїв Небесної Сотні та громадянського суспільства, історичного значення Євромайдану”.

Також відбулося скорочення видатків на програму щодо заходів із реалізації державної політики у сфері відновлення та збереження національної пам’яті – із 96,9 млн гривень урізали 61,7 млн, де 58 млн мали скерувати на створення Галузевого державного архіву Інституту національної пам’яті. Він мав стати найбільшим у Європі архівом репресивних органів.

Як інформувала “Новинарня“, на позачерговому засіданні 13 квітня Верховна Рада ухвалила зміни до бюджету-2020.

Читайте також:
Рада підтримала фінансування культури в 2020 році на понад 7,5 млрд грн

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна