Як “Новинарня” купувала маску з “маскомата”: плюси, мінуси, підводні камені. ФОТО

 

Примірюємо маску з маскомата. Фото: “Новинарня

У торговельних центрах Києва та деяких інших міст України з’явилися автомати з продажу одноразових захисних масок.

Журналісти “Новинарні” скористалися таким маскоматом, маску придбали й випробували, опитали виробника, тож ділимося враженнями з читачами.

Автомат із продажу одноразових захисних масок у ТРЦ “Піраміда” (м. Київ, район ст. м “Позняки”). Фото: Новинарня

Для початку нагадаємо, що починаючи з 6 квітня, перебувати в громадських місцях без маски заборонено. Про визначення громадського місця наразі не сперечатимемося, бо принаймні одне безсумнівно: ні в магазин, ні в аптеку чи банк без маски зараз не потрапиш.

І позаяк у продажу медичні маски залишаються суттєвим дефіцитом (принаймні в роздріб їх придбати поки що дуже складно), такий “маскомат” перед входом, наприклад, до супермаркету – справді корисна річ. Тим більше, що за правилами звичайну медичну або тканинну маску треба змінювати, щойно вона стає вологою. В ідеалі – раз на 2 години.

У “нашому” автоматі опцій продажу дві: можна придбати одну маску за 20 гривень, або одразу дві – за 40.

В інших ТРЦ є також автомати з третьою опцією – три маски за 60 гривень.

Тобто знижок “за опт” не передбачено.

З нашої точки зору, чи не найбільшою вадою “маскомата” є те, що він не приймає кредитні картки – лише готівку у вигляді банкнот номіналом 1, 2, 5, 10, 20 чи 50 гривень.

Тоді як одна з порад на період карантинних обмежень – мінімізувати операції з готівкою.

Вносимо необхідну суму, натискаємо потрібну кнопку:

І забираємо свій засіб індивідуального захисту, який випадає з “масковидавача”, запакований у картонну коробочку.

 

На коробочці немає будь-яких написів, крім того, що фломастером вказана кількість: 1 (штука).

Якщо купуєш одразу дві маски одним платежем – випадає упаковка із цифрою “2” і, відповідно, двома масками всередині.

Як повідомили “Новинарніу фірмі “Юні Вендінг”, яке займається виробництвом та встановленням автоматів такого типу, станом на 11 квітня кілька десятків “маскоматів” уже встановлені в Києві, Харкові та Одесі.

Відповідно до анонсу, невдовзі такі автомати з’являться також у Львові, Рівному й Миколаєві. А надалі, можливо, і в інших містах.

Усе залежить від попиту – а він, кажуть, вельми непоганий. Попри те, що дехто з покупців скаржиться на ціну: мовляв, 20 гривень за одноразову маску – надто дорого.

Саме тому представник ТОВ “Юні Вендінг”, з яким ми розмовляли телефоном, попросив не називати його імені. Каже, суспільство зараз надто поляризоване, і дехто ставиться до таких ініціатив із неприхованою агресією.

“Хтось дуже «за», а хтось різко проти. Одні радіють, бо можна на місці купити маску й зайти в магазин, а інші обурюються, що «барига по 20 гривень продає, а я їх рік тому по дві гривні купляв, то вони й зараз так мають коштувати». Але ж самі розумієте – це колись воно коштувало копійки. І коли ми купували їх по три гривні, то продавали по п’ять. А зараз на опті дешевше, ніж по 13-15 гривень, купити якісну маску фактично неможливо. А в нас іще йде коробочка, плюс витрати на оренду [місця під автомат у торговельному центрі], обслуговування автоматів – от і виходить 20 гривень”, – виправдовується підприємець.

Праворуч – запакована маска з автомата, ліворуч – коробка сірників для порівняння розмірів

Він запевняє, що, встановлюючи “маскомати”, керувався не так фінансовими, як ледве не альтруїстичними міркуваннями.

Вендінгові автомати з продажу масок та бахіл ця компанія встановлювала і раніше, до появи коронавірусу SARS-CoV-2 і пов’язаної з ним пандемії. Але тоді вони стояли тільки в медичних закладах. Але після запровадження карантинних заходів і різкого зростання попиту на маски в усьому світі власник фірми особисто зіштовхнувся з проблемою їх нестачі.

“Коли дружина послала мене купити маски, я оббігав три аптеки. І не просто масок не знайшов – у відповідь на запитання про їх наявність аптекарі з мене відверто сміялися, аж голову запрокидували. Тоді я психанув і розставив ці автомати по торговельних мережах”, – розповідає бізнесмен.

У мережах, каже, пішли назустріч. І навіть зраділи – тепер у відповідь на обурення покупців, що “маски у світі білому не знайдеш, а ви мене без неї в магазин не пускаєте”, завжди можна кивнути на автомат.

Ціна, звісно, підходить не всім – але що вже тут вдієш.

Зате, заявляє власник “маскоматів”, маски в його автоматах продаються якісні: “Це справжня медична, тришарова маска від українського виробника, на неї є сертифікат якості. Ми довго перебирали різних постачальників – і це саме та маска, яка найкраще підходить для таких цілей”.

Ми перевірили: маска справді має кілька шарів. Але є в неї й один суттєвий недолік у порівнянні зі звичними медичними масками: засіб із маскомата не має фіксатора для носа (дротику у шві на верхньому краї).

Підприємець обіцяє: якщо в закупці ціна на маски впаде, то і в автоматах вони подешевшають.

Насамкінець цікавимося, що буде з цими автоматами після того, як пандемія та пов’язаний із нею “масковий режим” завершиться.

“Ніхто точно не знає, як розвиватимуться події. Але мені здається, що навіть коли карантин закінчиться, деякі купівельні звички в населення залишиться. І, можливо, такі автомати залишатимуться актуальними й надалі. Може, не зовсім у такому вигляді – наприклад, продаватимуть не лише маски, а і якісь рукавички, антисептик абощо… Прийде час – будемо переформатовуватися. А поки що це потрібно, є попит – і, відповідно, є пропозиція”, – вважає власник вендингових автоматів.

підготувала: Леся Волошка

Читайте також:
Коронавірус в Україні: у ВООЗ розповіли, кому слід носити маски

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна