Кошторис бази ВМСУ “Схід” у Бердянську – 553 млн грн: що показали Зеленському

 

Загальний кошторис будівництва військово-морської бази “Схід” у Бердянському торговельному порту на 2020-2021 роки становить близько 553 млн грн.

Як передає “Новинарня“, про це повідомив командувач Військово-Морських сил ЗСУ Ігор Воронченко, знайомлячи президента Володимира Зеленського з планом робіт щодо ВМБ “Схід” у Бердянську.

Верховний Головнокомандувач ЗСУ відвідав 9-й причал Бердянського порту в суботу, 11 квітня, в рамках робочої поїздки до Донецької й Запорізької областей.

Володимир Зеленський і керівники армії та флоту України в порту Бердянська 11 квітня 2020. Фото: пресслужба президента

Адмірал Ігор Воронченко нагадав, що рішення про посилення присутності ВМС України на Азові були ухвалені на рівні президента та уряду ще в листопаді 2018 року.

За його словами, зараз на 9-му причалі Бердянського порту дислокуються два бронекатери типу “Гюрза” (проєкту 58150), пошуково-рятувальний корабель та рейдовий буксир.

“Розбудову бази пропонуємо здійснити у 2020-2021 роках… Наступного року, після підготовки проєктної документації, пропонується будівництво причалів №10, 11, 12, хвилелому, адміністративної, житлово-господарчої зон, складів тощо… Загальний кошторис будівництва й відновлення об’єктів і виконання днопоглиблення становить близько 537 млн грн”, – сказав Воронченко.

Зеленський його виправив, побачивши на інформаційному стенді цифри – 553 млн грн.

“Сюди планується перебазувати два дивізіони катерів типу “Гюрза” і прийняття за рахунок допомоги зі США дивізіону патрульних катерів Mark VI… Також – протидиверсійні сили, сили забезпечення і створити сухопутне угруповання у складі батальйону морської піхоти та [арт]дивізіону, який уже діє у складі ОС”, – повідомив адмірал Воронченко.

За словами командувача ВМСУ, будівництво причального фронту довжиною 325 метрів дозволить тут утримувати 12 катерів.

Відтак, після розробки документації та виконання комплексу робіт, на ВМБ “Схід” у Бердянську зможуть дислокуватися два дивізіони по 60 осіб, сама база – до 200 осіб, а разом зі складами й протидиверсійними підрозділами особовий склад бази налічуватиме близько 500 осіб.

Президент Зеленський підтримав проєкт бази “Схід” у Бердянську.

“Дуже важливо мати свої кораблі в цьому місці. Адже таким чином ми захистимо наші порти, нашу торгівлю. Це пряма допомога економіці”, – зазначив Володимир Зеленський, якого цитує пресслужба офісу президента.

Катери типу “Гюрза-М” у порту Бердянська 11 квітня 2020. Фото: пресслужба президента

Наразі ВМБ “Схід” дислокується в Миколаєві. База ВМСУ в Бердянську передбачена для стримування переважаючої військової присутності Росії в Азовському морі.

Читайте також:
Військове керівництво оглянуло порт у Бердянську як частину потенційної бази ВМС

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна