Асєєв показав камеру, в якій був ув’язнений у Донецьку

 

Станіслав Асєєв
журналіст, колишній політв’язень окупантів Донецька

(FB)

У чомусь — унікальне фото. На ньому камера у підвалі “МГБ” на Шевченка, 26, в якій я провів півтора місяці перед тим, як потрапити до “Ізоляції”.

Саме сюди мене кинули одразу після катувань.

Саме на цій тумбочці я написав свої перші рядки вночі, коли знайшов на підлозі картонну папку та уламки олівця.

Саме через цю решітку я просовував руки, щоби позаду мені застебнули наручники, перш ніж я візьму пляшку із сечею та мене поведуть на дві хвилини до туалету. До цієї решітки я також бігав по 15 хвилин на день від “топчанчика”, на якому спав і якого на фото не видно.

Маю сказати, що через телевізійне освітлення підвал має значно кращий вигляд, ніж було насправді, особливо вночі, коли вмикали “кварцеве світло” і все ставало фіолетовим.

Важко сказати, що відчуваєш, коли дивишся на таке минуле… Більш за все лякає думка, що від цієї камери до свободи залишалось ще 2,5 роки. Добре, що тоді я цього не знав.

P.S. На фото — громадянин Йорданії Хальдун Харахшех, з яким я познайомився вже в “Ізоляції”, він вчив мене арабській мові.

Досі пам’ятаю його “ля тахтулні!” – “не вбивайте!”.

Хальдун і досі в полоні.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна