Пожежа в Чорнобильській зоні значно поширилася, радіація вище норми, – Фірсов

 

В. о. голови Державної екологічної інспекції України Єгор Фірсов заявив, що пожежа в Чорнобильській зоні поширилася на 100 гектарів і в її осередку рівень радіації значно перевищує норму.

Про це Фірсов повідомив у фейсбуці близько 10-ї години в неділю, 5 квітня.

Він оприлюднив фото з показанням приладу, що вимірює радіацію, 2,3 при нормі 0,14.

Фірсов назвав цю ситуацію наслідком несвідомого ставлення громадян.

“Це варварство необхідно нарешті вже припиняти. На першому ж засіданні парламенту депутати мають суттєво підняти штрафи за підпал трави. За відсутність маски зараз вас можуть покарати на 17 тисяч гривень. А за підпал, який може забрати чиєсь життя (як вже недавно відбулося на Житомирщині), штраф мізерний. Так тривати більше не може. Штрафи за підпали мають бути збільшені у 50−100 разів”, − заявив керівник Держекоінспекції, додавши, що відповідні законопроєкти вже є.

Водночас Державна служба з надзвичайних ситуацій уранці 5 квітня повідомляла: “4 квітня о 13:22 до ДСНС надійшла інформація, що в Зоні відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення поблизу с. Володимирівка Котовського лісництва (Поліський район Київської області – “Н”) виникла верхова лісова пожежа на площі 20 га.
Станом на 7:00 5 квітня відкритого вогню нема, спостерігається тління окремих осередків. Проводиться повітряна розвідка авіацією ДСНС. Радіаційний фон у межах норми.
О 8:40 літак Ан-32 ДСНС вилетів з м. Ніжин до зони відчуження (…) для гасіння пожежі”.

Напередодні ввечері для гасіння пожежі в Чорнобильській зоні рятувальники за допомогою авіації скинули на вогонь 50 тонн води.

Читайте також:
У Чорнобильській зоні загорілося 20 гектарів лісу

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.