На території Чорнобиля планують створити полігони для радіобіологічних досліджень

 

Державне агентство України з управління зоною відчуження спільно з ученими з Фінляндії планує створити на території Чорнобиля наукові полігони для радіобіологічних досліджень.

Про це в п’ятницю, 3 квітня, заявили у відомстві.

Зазначається, що у рамках угоди про міжнародне наукове співробітництво у галузі екологічних досліджень між університетом Юваскюля (Фінляндська Республіка) та ДСП “Екоцентр” у 10-кілометровій зоні відчуження планують створити чотири наукові полігони для досліджень з радіобіології.

“Зокрема, передбачено проведення натурних, лабораторних і модельних досліджень та впровадження нових технічних рішень. Заплановано проведення кропіткої роботи з накопичення, аналізу й узагальнення моніторингової інформації з різних аспектів радіоекології та радіобіології для визначення закономірностей і тенденцій розвитку об’єктів біосфери в умовах радіаційних навантажень”, – йдеться у повідомленні.

Часового відтинку щодо реалізації цих проєктів у Держагентстві не назвали.

Читайте також:
У Чорнобилі зросла популяція коней Пржевальського

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.