Новина про те, що у Венецію через карантин повернулися дельфіни і лебеді, виявилася фейком

 

Новини у ЗМІ та дописи у соцмережах про те, що “в каналах Венеції з’явилися лебеді і дельфіни” як “побічний ефект” карантину, виявилася фейком.

Офіційне спростування надрукував журнал National Geographic ще 20 березня 2020 року.

Лебеді у Венецію, як з’ясувалося, не “повернулися”, а плавають там регулярно, й це ніяк не пов’язано з карантином від коронавірусу.

Ці птахи – часті гості у каналах одного з островів венеціанської лагуни Бурано.

https://twitter.com/ikaveri/status/1239660248207589383?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1239660248207589383&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.nationalgeographic.com%2Fanimals%2F2020%2F03%2Fcoronavirus-pandemic-fake-animal-viral-social-media-posts%2F

Саме там і зробили фотографії, які розійшлися у вірусних фейкових повідомленнях “про відновлення природи”.

“А тепер дивіться на фон – невеличкі різнокольорові будівлі – це характерна архітектурна ознака саме цієї місцевості. Шукаємо через гугл-картинки, що достатньо широко представлені у мережі у різних ракурсах і варіаціях. До речі, схожі світлини можна побачити у репортажах та публікаціях у 2012 та 2019 роках. Тобто, задовго до карантину”, – повідомляє плафторма “По той бік пандемії”.

Поширене відео про дельфіна у Венеції, де він грається з людьми, які стоять на краю пірсу – теж фейк.

Насправді відео було знято у італійському порту Кальярі, що на острові Сардинія біля паромного причалу.

https://www.youtube.com/watch?v=cm7Py-PsXV4

У National Geographic зауважують, що у вірусному ролику використали лише частину оригінальної зйомки, що говорить про навмисну маніпуляцію з метою введення в оману користувачів мереж.

“На одному з фрагментів ролику на задньому плані чітко помітно декілька характерних споруд на узбережжі. За допомогою Google Планета Земля на мапі порту Кальярі були ідентифіковані аналогічні споруди, а також (визначивши кут ракурсу) – місце зйомки – той самий причал. Тож, дельфіни не хлюпалися у каналах Венеції. То була всього лиш Сардинія”, – додають у платформі  “По той бік пандемії”.

Читайте також:
СБУ викрила 79 поширювачів фейків про коронавірус

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна