Проєктний офіс реформ Міноборони виселили з приміщення та заблокували перепустки. ЗАЯВА

 

З 26 березня 2020 року усі перепустки експертів Проєктного офісу до Міністерства оборони України та ГШ ЗС України було заблоковано.

Про це у вівторок, 31 березня, йдеться в заяві керівника проектного офісу реформ МОУ Олесі Фаворської.

Як зазначає керівник офісу реформ, що наразі робота інституції є фактично заблокованою:

  • з 16 березня 2020 року Проєктному офісу реформ за дорученням державного секретаря Міноборони наказано звільнити використовуване досі приміщення та переміститися у інше військове містечко. Фактично, таким чином були ускладнені комунікації та взаємодія із учасниками проєктів, які веде Проєктний офіс;
  • наступним кроком стало скорочення відділу цивільних експертів Центру забезпечення службової діяльності Міністерства оборони та Генерального штабу Збройних Сил України, більшість працівників якого складали члени Проєктного офісу реформ (команда реформи оборонних закупівель, команда реформи системи харчування);
  • з 26 березня 2020 року усі перепустки експертів Проєктного офісу до Міністерства оборони України та ГШ ЗС України (Повітрофлотський проспект, 6) було заблоковано і, як наслідок, остаточно заблоковано можливість роботи над проєктами з оборонної реформи (позбавлено можливості брати участь в робочих нарадах, узгоджувати питання, отримувати кореспонденцію, працювати та комунікувати з підрозділами Міноборони та ГШ).

За її словами, станом на 30 березня 2020 року Проєктним офісом реформ Міністерства оборони не було отримано жодної офіційної інформації щодо причин позбавлення права доступу та осіб, які ухвалили таке рішення.

Проєктний офіс реформ звернувся до міністра оборони з офіційним листом за роз’ясненнями щодо порушення можливості функціонування дорадчого органу міністра оборони, яким є проєктний офіс реформ відповідно до Наказу Міністерства оборони № 295 від 20 червня 2018 року.

“Ми змушені звернутися до міністра оборони ще й публічно, оскільки нам не доступні будь-які інші способи комунікації. А оскільки офіс створювався як консультативно-дорадчий орган міністра, саме він приймає рішення щодо його ролі в продовженні оборонної реформи. Необхідність продовжувати оборонну реформу передбачена законодавством, Річною національною програмою Україна – НАТО та багатьма іншими документами, вона потребує ретельного підходу та тривалого обговорення. Вже неможливо просто взяти і закрити кордони Міністерства від реформ”, – заявила Фаворська.

Чим займається Проєктний офіс реформ

Проєктний офіс реформ Міністерства оборони України було створено у 2015 році.

Основні проєкти інституції:

  • електронні закупівлі в міністерстві (впровадження Prozzoro)
  • створення Центру розробок речового майна та контролю якості (зараз – Головне управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ)
  • розвиток професійного сержантського корпусу Збройних Сил України
  • реформа системи харчування
  • впровадження програмно-проєктного управління в систему оборонного планування
  • реформа системи медичного забезпечення
  • реформа системи оборонних закупівель: підготовка законів про «особливості забезпечення товарів, робіт і послуг, для гарантованого забезпечення потреб оборони», «Про оборонні закупівлі»
  • запуск системи закупівель через структури НАТО
  • створення системи державного гарантування якості
  • методологічне супроводження трансформації системи об’єднаного керівництва силами оборони та військового управління
  • реформа військової освіти
  • впровадження стандартів НАТО тощо.

Читайте також:
“Назад, до схематозу”: Діана Петреня – про те, кому вигідне згортання реформи харчування ЗСУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна