Польська компанія PGNiG виграла арбітраж у “Газпрому”

 

Польська нафтогазова компанія PGNiG виграла у російського “Газпрому” в Арбітражному суді Стокгольма суперечку щодо ціни газу.

Про це у вівторок, 31 березня, повідомляє сайт TVN24.

Підписаний у 1996 році Ямальський контракт передбачає постачання близько 10 мільярдів кубометрів газу на рік. Відповідно до нав’язаної “Газпромом” пропозиції “бери або плати” PGNiG повинна отримувати не менше 8,7 млрд кубометрів контрактного газу на рік. Угода діє до 2022 року.

Водночас кожна зі сторін може кожні три роки вимагати зміни ціни на газ, якщо вважатиме, що поточна не відповідає ринковим умовам. PGNiG скористалася цією можливістю в листопаді 2014 року. У лютому 2016 року PGNiG подала позов проти “Газпрому” до Стокгольмського арбітражу.

“Рішення означає, що суми, сплачені за російський газ за Ямальським контрактом, були занадто високими і неринковими”, – заявив президент PGNiG Єжи Квецинський на спеціальній пресконференції в понеділок, 30 березня.

Згідно з рішенням Стокгольмського суду, нова ціна мала би застосовуватися з 1 листопада 2014 року.

PGNiG розраховує, що зможе повернути близько 1,5 мільярда доларів за рішенням суду. Це різниця між ціною, розрахованою за новою формулою, і сумами, фактично сплаченими PGNiG з 1 листопада 2014 року по 29 лютого 2020 року.

“Саме на цю суму ми зараз претендуємо і хочемо, щоб ці кошти до нас, в Польщу, надійшли якомога швидше”, – сказав Квецинський.

“Газпром Експорт”, дочірня компанія “Газпрому” підтвердила, що отримала рішення Арбітражного суду в Стокгольмі і зараз його аналізує.

Читайте також:
Україна вперше здійснила транзит газу між країнами ЄС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна