Україна вперше здійснила транзит газу між країнами ЄС

 

У понеділок, 16 березня, оператор ГТС України вперше провів транзит газу між Угорщиною і Словаччиною.

Про це повідомилаи у пресслужбі компанії.

“Нова послуга транзиту на короткі відстані short-haul дозволяє замовникам послуг транспортувати газ між європейським країнами (Польща, Словаччина, Угорщина і в майбутньому Румунія) через територію України”, – йдеться в повідомленні.

У ОГТСУ вважають, що ця послуга дозволить активізувати торгівлю газом між країнами Східної Європи і додатково завантажити потужності української ГТС, які після будівництва Північного потоку-1 не використовуються в повному обсязі.

Облік газу по цій операції здійснюється, як і по транзитній угоді з “Газпромом”, – в енергетичних одиницях.

У компанії також працюють над створенням віртуальних точок, які спростять діяльність як суміжним операторам, так і трейдерам в точках міждержавних з’єднань.

Зараз проводять консультації щодо створення єдиної віртуальної точки на українсько-польському кордоні, уточнюють в оператора ГТС.

У компанії нагадують, що послуга short-haul доступна з 1 січня 2020 року.

Розширення послуг для українських і зарубіжних замовників стало можливим після підписання нового транзитного угоди з “Газпромом” і міжоператорських угод з операторами ГТС суміжних європейських країн.

Читайте також:
Росія не здатна самостійно добудувати “Північний потік-2”, – міненерго США

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна