Президентські вибори у Польщі: літні та самоізольовані зможуть голосувати поштою

 

Сейм Польщі у ніч на суботу ухвалив поправки до Виборчого кодексу, які дозволяють людям на карантині та особам похилого віку голосувати на президентських виборах у травні поштою. 

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Onet.pl.

Проголосувати поштою зможуть громадяни, які у день виборів перебувають на обов’язковому карантині чи в самоізоляції, а також виборці віком понад 60 років. 

Також літні люди зможуть проголосувати за допомогою довірених осіб.

Попри суворі обмежувальні заходи для запобігання поширенню коронавірусної інфекції, перший тур президентських виборів у Польщі наразі не відклали: голосування заплановано на 10 травня.

Хоча опозиція закликала відтермінувати вибори через пандемію, звернувши увагу на ризики зараження на виборчих дільницях.

Також опозиційні сили обурюються тим, що кандидати у президенти не зможуть провести справжню виборчу кампанію в “обмежених” умовах (і це ще більше підвищує шанси чинного президента Анджея Дуди, який балотується на другий термін від правлячої партії “Право і справедливість”).

Голосування Сейму за виборчі зміни відбулося дистанційно о 4:25 ранку 28 березня. Депутати з опозиції заявили, що мали технічні проблеми із входом в систему, натомість партія влади запевняє, що все працювало добре.

Крім того, опозиція звинуватила “Право і справедливість” у порушенні регламенту, адже поправки внесли до Сейму в останній момент. За польським законодавством, суттєві зміни до Виборчого кодексу повинні бути внесені не пізніше ніж за шість місяців до виборів.

Читайте також:
Польща запроваджує заборону на вільне пересування до 11 квітня

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна