Державну архітектурно-будівельну інспекцію ліквідують, – Зеленський

доповнено

Президент Володимир Зеленський заявив, що чиновники у сфері будівництва “набудували хмарочос” із корупційних схем і оголосив про ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції.

Про це глава держави сказав у п’ятницю, 13 березня, під час виїзного позачергового засідання уряду, повідомляє “Укрінформ”.

“Найбільш болючим залишається зловживання при будівництві саме великих об’єктів. Тому ми ліквідуємо монополію у сфері містобудування. Скажу зараз три слова, на які чекав увесь чесний будівельний бізнес України: ми ліквідуємо ДАБІ”, – сказав Зеленський.

За його словами, процес отримання державних послуг буде прозорим, зручним і з мінімальним впливом чиновників на ухвалення таких рішень.

“За ці роки чиновники набудували у цій галузі хмарочос із різних схем та “договорняків”, найбільшим джек-потом була видача дозволів у сфері містобудування, навіть щодо малого будівництва”, – вважає Зеленський.

Як зазначив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, замість ліквідованого урядом ДАБІ створять три державні служби: Державна сервісна служба містобудування, яка буде виконувати функції реєстру; Державне агентство техрегулювання (параметри, ДБН, єврокоди), а також Державна інспекція містобудування, яка буде виконувати функції контролю в будівництві.

Ці нові органи повноцінно запрацюють до кінця вересня 2020 року.

За словами Шмигаля, після рішення Кабміну потрібно внести зміни до законодавства та розробити систему з переведення роботи нових структур в електронний формат. Прем’єр додав, що планується запустити електронний кабінет забудовника для об’єктів класу наслідків СС2 і СС3, крім того, розпочато розробку нового реєстру будівельної діяльності, який буде об’єктоорієнтованим.

Читайте також:
Голова Держбудінспекції втратив посаду через фальшивий диплом

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна