США перекинули в Європу бомбардувальники B-2 Spirit

 

Оперативна група стелс-бомбардувальників B-2 Spirit з авіабази Уайтмен в Міссурі прибула на авіабазу Лажес на Азорських островах (Португалія) для навчань з інтеграції в театр військових дій і льотної підготовки.

Про це повідомили у понеділок, 9 березня, в пресслужбі американського військового командування у Європі EUCOM.

“Літаки працюватимуть на різних військових об’єктах в зоні відповідальності Європейського командування США. Розгортання стратегічних бомбардувальників в Європі дозволяє членам екіпажів ознайомитися з театром військових дій і демонструє прихильність США своїм союзникам і партнерам”, – йдеться в заяві командування.

“Інтеграція з нашими союзниками по НАТО і країнами-партнерами по театру військових дій, а також з іншими підрозділами ВПС США… дозволяє нам вибудовувати довгострокові стратегічні відносини, необхідні для протистояння широкому колу глобальних викликів”, – наголошується в документі.

На авіабазі Лажес дислокується 65-та група наземного обслуговування, яка надає підтримку в бойових операціях, забезпечуючи експедиційні переміщення винищувачів, інших бойових літаків, а також глобальний зв’язок з командирами бойових підрозділів.

Крім того, вона підтримує об’єднані і коаліційні операції, а також операції НАТО.

У повідомленні американського командування не уточнюється кількість відправлених до Європи бомбардувальників.

Зазначимо, що B-2 Spirit – американський малопомітний стратегічний бомбардувальник. Призначений для прориву щільної ППО супротивника і доставки звичайного або ядерного бомбового навантаження.

Для забезпечення малопомітності на літаку широко використані стелс-технології: літак покритий радіопоглинаючими матеріалами.

Перший випадок бойового застосування було зафіксовано під час операції НАТО в Югославії в 1999 році. Тоді було скинуто більш 600 високоточних бомб, які також були застосовані вперше.

В останні роки в ВПС США було 20 літаків B-2.

Читайте також:
Новий міністр оборони орієнтується на закупівлю у США винищувачів F-15

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна