Батько загиблого на фронті десантника подав позов до ЄСПЛ

 

Батько загиблого на фронті десантника Євгена Корнієнка – Анатолій Корнієнко – звернувся до Європейського суду з прав людини, аби довести, що саме Російська Федерація є агресором та винна у смерті його сина на Донбасі.

Про це в неділю, 8 березня, повідомляє “5 канал”.

“Мій син – Корнієнко Євген Анатолійович. Служив у 25-ій повітрянодесантній бригаді. І загинув під містом Вуглегірськ, Бахмутського району”, – розповідає чоловік.

Після смерті сина він п’ять років воював у складі тієї ж військової бригади. Зараз Анатолію 63 роки.

Його син загинув під час боїв на Донбасі у серпні 2014 року. Євгенові було 22 роки.

Нині Анатолій Корнієнко має намір позиватися на Росію до Європейського суду з прав людини.

“Щоб європейські країни все таки теж зрозуміли, що таки Росія почала війну. Рішення просто ухвалити, що Росія напала на Україну, що російська агресія і війна іде в Україні – оце і все, що я хочу”, – розповідає Анатолій Корнієнко.

“Є висновок медичний про обставини загибелі, в якому зазначено, від чого загинув син і також є документи, які підтверджують, що в цей час був обстріл, з якої сторони відбувався обстріл, тобто це все зафіксовано документально”, – каже правозахисниця Марина Кіптіла.

Скільки українців позиваються до Європейського суду на Росію, як на країну-агресорку – точної статистики немає.

Правозахисниця Юлія Полєхіна каже про десятки таких позовів від військових, цивільних та колишніх бранців.

“Документування порушень прав людини – це, найперше, іде не розслідування, а фіксація вже існуючих порушень для історичної правди. Тобто, ми маємо це знати, ми маємо це розповсюджувати, ми маємо про це говорити і не прощати. І люди, які в цьому винні – мають бути покарані”, – переконана правозахисниця.

За словами юристки, у майбутньому такі свідчення можуть бути підставою для сатисфакції в міжнародних судах проти Російської Федерації.

Як інформувала “Новинарня“, у ЄСПЛ уже перебуває майже 4,5 тисячі скарг на Україну через Крим і Донбас.

Читайте також:
Адвокати військовополонених моряків готують перший пакет документів для подачі скарг до ЄСПЛ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна