В ЄСПЛ уже майже 4,5 тисячі скарг на Україну через Крим і Донбас

 

Близько 60% всіх скарг проти держави Україна, поданих до Європейського суду з прав людини у Страсбурзі, стосуються наслідків російської агресії на Сході та порушень прав людини в окупованому Криму.

Про це повідомив секретар ЄСПЛ Родерік Лідделл на прес-конференції у Страсбурзі, передає 24 січня “Європейська правда“.

“Всього в реєстрі суду [станом на початок 2019 року] перебувало 4369 індивідуальних скарг щодо подій в Криму та на Сході України, поданих проти України”, – заявив він.

Раніше повідомлялося, що Україна увійшла до трійки за кількістю скарг у ЄСПЛ.

Загалом у Суді зареєстровано 7267 скарг проти України. Це означає, що скарги, пов’язані з російською агресією, складають близько 60% всього масиву “українських” скарг, пише “ЄП”.

Кількість скарг, у яких єдиним або другим відповідачем зазначена Росія, суттєво нижча. “Є приблизно 400 таких скарг”, – зазначив секретар суду.

За минулий рік кількість справ суттєво зросла. Станом на початок 2018 року у Страсбурзі було зареєстровано близько 3800 скарг проти України та близько 240 скарг проти РФ.

Голова суду Гвідо Раймонді також повідомив, що ЄСПЛ розглядає низку справ “Україна проти Росії”.

“Зараз є п’ять міждержавних скарг, поданих Україною проти Росії. Дві з них розглядає Велика палата – щодо Криму та Східної України, ще три – у палатах суду”, – розповів Раймонді.

Окрім загальних скарг на порушення прав людини в окупованому Криму та на території ОРДЛО, ЄСПЛ розглядає справи про незаконне вивезення до Росії дітей з дитячих будинків на Донбасі; про політичних в’язнів та щодо нападу Росії на українські військові кораблі у Чорному морі.

Читайте також:
Україна подала позов до ЄСПЛ через захоплення Росією 24 моряків
Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна