Через коронавірус світова економіка може втратити до $2,7 трлн, в Італії “карантин”

 

Через поширення коронавірусу COVID-19 світова економіка, в разі найгіршого сценарію, може втратити до 2,7 трильйона доларів США.

Такі дані наведені в прогнозі експертів агенції Bloomberg, оприлюдненому в суботу, 7 березня.

Як зазначається в дослідженні, це еквівалентно внутрішньому валового продукту Великої Британії.

Експерти описали загалом чотири можливі сценарії впливу коронавірусу на економіку. Якщо Китай, звідки поширилася хвороба, зможе швидко взяти його під контроль, а його економіка в другому кварталі впорається з наслідками, спричиненими  вірусом, то вплив для всього світу і провідних економік буде незначним.

Але якщо влада КНР не зможе впоратися з COVID-19 і великі вогнища захворювання виникнуть у Південній Кореї, Японії, Німеччині, Італії та Франції, то світова економіка у 2020 році зросте лише на 2,3 відсотка. До появи нового вірусу типу Bloomberg прогнозував економічне зростання на 3,1 відсотка.

Третій сценарій передбачає масштабне поширення захворювання у всіх державах, де на початку березня повідомили про випадки зараження. У цьому випадку на десять найбільших економік світу чекає уповільнення, оскільки вони будуть боротися з поширенням інфекції. В такому випадку, за оцінкою експертів, зростання світового ВВП становитиме лише 1,2 відсотка, єврозона і Японія зіткнуться з рецесією, а у США в рік виборів президента може зрости рівень безробіття.

Останній, найгірший варіант стосується глобальної пандемії COVID-19. Світова економіка через відсутність зростання недорахується 2,7 трильйона доларів, ВВП Китаю зросте лише на 3,5 відсотка, тим самим продемонструвавши найгірший показник з 1980 року. США в цьому сценарії також загрожує рецесія, що може вплинути на результат виборів глави держави, вважають експерти Bloomberg.

Ситуація у світі

Тим часом, як свідчать дані сервісу відстеження поширення коронавірусу Центру системних досліджень Університету імені Джона Гопкінса, станом на 11:00 (за київським часом) 8 березня внаслідок захворювання коронавірусом у світі померли 3 594 особи. Загальна кількість заражених у всіх країнах зросла до 106 тисяч 369 осіб.

При цьому 59 966 інфікованих уже одужали.

Більшість випадків інфікування, 80 695, зафіксовано на материковому Китаї. Там же зафіксовано й найбільшу кількість померлих — 2986.

Швидко продовжує зростати кількість інфікованих у Південній Кореї — до 7 313, Італії — до 5 883 та Ірані — до 5 823. У Франції коронавірусом хворіють 949 осіб, у Німеччині — 800, в Іспанії — 525.

Повідомляється також про перші виявлені випадки захворювання на коронавірус у Болгарії та Молдові.

“Карантин” в Італії

В Італії у регіоні Ломбардія та ще 14 провінціях оголошено “карантин”: до 3 квітня приблизно 16 мільйонам людей, які мешкають на цих територіях, суворо не рекомендують виїздити за їх межі.

Як повідомляє “Європейська правда” з посиланням на італійську агенцію ANSA, обмеження стосуються всієї Ломбардії і районів Модена, Парма, П’яченца, Реджо-Емілія, Ріміні, Пезаро і Урбіно, Алессандрія, Асті, Новара, Вербано-Кузо-Оссола, Верчеллі, Падуя, Тревізо, Венеція (це регіони П’ємонт, Емілія Романья, Марке та Венето).

У вказаних районах до початку квітня призупинено проведення весіль, релігійних та культурних заходів. Похорони рекомендовано проводити за участю мінімальної кількості людей.

Кінотеатри, нічні клуби, спортзали, басейни, музеї та гірськолижні курорти закриті. Ресторани та кафе можуть відкриватися між 06:00 та 18:00, але клієнти повинні сидіти не менше метра один від одного.

Тим, хто порушує карантин, може загрожувати три місяці в’язниці.

За даними Corriera dela Serra, прем’єр-міністр Італії Джузеппе Конте пояснив, що це не “абсолютна заборона”, “все не зупиняється”, поїзди та літаки не зупиняються: можна буде переміщатися на роботу або з надзвичайних ситуацій та за станом здоров’я.

Але поліція зможе зупинити громадян і запитати їх, чому вони переїжджають з території, де збільшення випадків зараження призвели до запровадження надзвичайних заходів.

Читайте також:
Опір коронавірусу для “чайників”: що треба знати, щоб не панікувати

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна