У 2021 році ще один підрозділ ССО залучатиметься до Сил реагування НАТО

 

У 2021 році ще один підрозділ Сил спеціальних операцій буде готовий виконувати завдання в складі Сил реагування НАТО.

Таку інформацію озвучив у інтерв’ю “Новинарні” командувач Сил спецоперацій ЗСУ генерал-лейтенант Ігор Луньов.

Так, пройшов сертифікацію як підрозділ SOF та у 2020 році вже залучається до Сил швидкого реагування НАТО 140-й центр Сил спеціальних операцій ЗС України.

“Наш підрозділ чергує у складі контингенту Польщі. У разі отримання директивного документу зі штабу НАТО щодо необхідності залучення центру до виконання завдань – підрозділ має чітко визначений час на підготовку та прибуття в район призначення”, – коментує Луньов.

Він наголошує, що залучення підрозділу за межами держави можливе лише після рішення політичного та військового керівництва держави, Верховного Головнокомандувача та Верховної Ради України.

“У 2021 році ще один підрозділ буде готовий виконувати такі завдання. Ми задекларували свою готовність, а рішення прийматимуть у командуванні НАТО. Відзначу, що в нашій участі зацікавлені як представники Альянсу, так і, звісно, українська сторона”, – наголосив Луньов.

Як інформувала “Новинарня“, ще в червні 2019 року вперше в історії підрозділ з країни не НАТО, а саме 140-й центр Сил спеціальних операцій ЗС України, пройшов сертифікацію як підрозділ SOF і має право залучатися в Сили швидкого реагування НАТО.

Підрозділ проходив відповідні іспити у Литві.

Додамо, що NRF були створені на листопадовому саміті НАТО 2002 у Празі на заміну Союзного Командування Європи Мобільними Силами. Перші перемовини про реорганізації мобільних сил НАТО відбулись у серпні 2002 року у Варшаві з ініціативи міністра оборони США Дональда Рамсфелда. СШР перебувають у постійній бойовій готовності.

Складаються з військ сухопутних, спеціального призначення, повітряних, морських сил, що готові впродовж 5 днів до проведення операцій евакуації чи реагування на кризові ситуації в усіх частинах світу. При значному військовому конфлікті (війні) повинні стримувати ворога до підходу основних сил до 30 днів.

Рішення про застосування СШР приймає Північноатлантична рада.

Сухопутні сили СШР НАТО силою бригади здатні провадити операції вимушеного силового входу (forced-entry).

Морські сили виконують роль ударної групи з авіаносцем, сухопутної і амфібійної груп.

Повітряні сили здатні провадити до 200 щоденних вильотів. В операціях можуть використати спеціальні підрозділи.

Читайте повний текст інтерв’ю:
Командувач Сил спецоперацій Ігор Луньов: Проти нас тепер працює частина зрадників із Севастополя

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна