“Цирк і фарс”: депутати “Голосу” пояснили, чому залишили ВР під час призначення нового уряду

доповнено

Фракція партії “Голос” залишила зал засідань Верховної Ради під час обговорення питання про затвердження нового складу Кабміну на позачерговому засіданні парламенту ввечері 4 березня.

Як заявила з трибуни ВР член фракції Олександра Устінова, “Голос” не буде брати участь у голосуванні за запропоновані прем’єр-міністром Денисом Шмигалем кандидатури членів уряду, бо виступає проти низки запропонованих кандидатур, зокрема проти Арсена Авакова та інших.

“Коли я дивлюся наліво (в ложу уряду – “Н”), я бачу контрреволюцію режиму, який ми виганяли з Майдану. Але це контрреволюція під масками нових облич. (…) Нам намагаються зараз продати як нове обличчя нового міністра охорони здоров’я (Ілля Ємець), який уже був міністром охорони здоров’я за часів Януковича. Нам намагаються сказати, що нове обличчя – це пан Гутцайт (міністр молоді і спорту Вадим Гутцайт), якого ви вигнали зі списку, який у вас [на виборах 2019 року від партії “Слуга народу”] ішов 81-м номером, тому що був занадто “зашквареним”, тому що в нього бізнес у Росії, а його бізнес-партнери – люди, які зараз воюють у російській армії, офіцери російської армії…
У нас тут є пан Уманський, якого дуже добре знають всі, хто працює в економіці. Але пан [Ігор] Уманський свого часу підписав 79 мільйонів гривень, які були передані компанії Саші Януковича, які потім через прокладки були виведені, а ці гроші мали піти на будівництво Охматдиту…
Міністр соцполітики [Марина Лазебна] – це людина, яку свого часу призначав на посаду Віктор Янукович як голову Службу зайнятості…” – заявила Устінова.

Згодом в ефірі каналу “Прямий” депутатка Леся Василенко сказала: “Це цирк і фарс… Для мене незрозуміло, що відбувається – чи це епічна дурість, чи це танець під дудку Російської Федерації”.

Леся Василенко підкреслила, що ще о пів на четверту в парламенті не мали списку кандидатів на посади нових міністрів, і навіть після голосування в новому Кабміні лишаються п’ять вакантних посад, зокрема Міносвіти та майже весь економічний блок.

Також вона заявила, що після невдалого експерименту з “новими обличчями” в уряд набрали “старі обличчя”, зокрема міністрів із команди Азарова, та розкритикувала заміну міністра оборони Андрія Загороднюка на Андрія Тарана, щодо спрямованості якого є великі питання.

“Обирати старі воскові обличчя, які служили Януковичу та брали участь в оборудках з розкрадання держави? Цікава пропозиція, але ні, дякую!”

написала Леся Василенко у фейсбуці.

Крім того, фракція “Голос” вимагала персонального розгляду кожної кандидатури на посади міністрів.

Голова фракції Сергій Рахманін під час виступу з трибуни Верховної Ради від двох фракцій (також – від “Європейської солідарності”) заявив про порушення Конституції і регламенту ВР при затвердженні нового уряду.

“Нагадаю, відповідно до закону про Кабінет Міністрів і закону про регламент кандидат у прем’єр-міністри  мав виступити перед фракціями на вимогу фракцій. Цим правом фракцій було знехтувано, хоча щонайменше дві фракції вимагали цієї зустрічі… Кандидат у прем’єр-міністри мав дати можливість представникам фракцій ознайомитися з кандидатами на посади міністрів, а фракції мали отримати можливість поставити їм запитання.
Відповідно до чинного законодавства, можна було подавати не списком, як знову “котів у мішку”, а поіменно. Тому що велика кількість питань залишилася без відповіді”, – сказав Рахманін.

Як інформувала “Новинарня“, на позачерговому засіданні ВР 4 березня депутати відправили у відставку уряд Олексія Гончарука. Новим прем’єр-міністром України призначено Дениса Шмигаля. Також Рада затвердила новий склад Кабміну з численними вакансіями.

Читайте також:
Відставний генерал, представник в СЦКК й голова штабу Смешка: міністром оборони став Андрій Таран

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна