Навіщо ліквідувати Пенсійний фонд ℗

 

Пенсійна реформа набирає обертів. У найближчих планах парламентаріїв – можлива ліквідація Пенсійного фонду, організації громіздкої і малоефективної. Актуальні новини сайту Obozrevatel вже опублікували подробиці новацій парламентаріїв.

Передача повноважень

На даний момент Пенсійний фонд України є самостійною структурою під координацією Кабінету Міністрів і Мінсоцполітики. Основне завдання фонду – збір, облік і контроль за сплатою єдиного соціального внеску. По кожному працездатному жителю України Фонд акумулює інформацію про щомісячні виплати та збирає дані про трудовий стаж. На підставі цих даних обчислюється розмір майбутньої пенсії.

Можлива ліквідація ПФУ або його перепідпорядкування Міністерству фінансів чи Держказначейству пов’язане із запланованим вступом обов’язкового накопичувального страхування, яке в народі звуть «другою пенсією».

Збери собі на пенсію

Добровільні пенсійні програми для українців не новина: в країні десятки приватних пенсійних фондів і пропозицій від страхових компаній. Ідея добра: сьогодні ми відкладаємо частину заробітку до власного пенсійного фонду, а потім отримуємо додаткове джерело фінансування.

  • В українських реаліях все інакше:
  • низькі зарплати не залишають можливості відкладати «на старість»;
  • громадяни не довіряють банкам, приватним пенсійним фондам і гривні;
  • хронічні зміни законодавства нівелюють довіру до пенсійних програм;
  • переважна більшість жителів країни не формує персональну «подушку безпеки».

Не хочеш – примусимо

Економічні експерти одностайні: вже через кілька років вітчизняна солідарна система пенсійного забезпечення не покриє потреб пенсіонерів. Щоб запобігти масовому зубожінню людей похилого віку, парламентарії зі “Слуги народу” розробили законопроєкт №2683. Він передбачає обов’язковість накопичувальної пенсії. Те, що було дозволено в добровільному порядку, стає вимогою закону, обов’язковим до виконання.

Суть новацій:

  • щомісяця кожен працівник відраховує 1% зарплати на персоніфікований розрахунковий рахунок;
  • 2% на той же рахунок перераховує роботодавець;
  • ці суми акумулює Пенсійне казначейство і потім виплачує пенсіонеру в якості другої частини соціальної допомоги;
  • накопичені на приватному пенсійному рахунку кошти переходять у спадок родичам.

На думку законодавців, в нинішньому своєму стані Пенсійний фонд з даними функціями не впорається.

Матеріал публікується на правах реклами ℗

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна