У топ-10 країн-імпортерів українського зерна вперше увійшли Туреччина й Ізраїль

 

Україна в 2019 році експортувала рекордні 56,7 млн тонн зернових на 9,6 млрд доларів в країни Азії, Африки і Європи, при цьому Туреччина, Бангладеш та Ізраїль вперше увійшли в ТОП-10 українських імпортерів зернових.

Про це у понеділок, 24 лютого, передає “Новинарня” з посиланням на пресслужбу Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”.

“Характерною рисою 2019 року стало суттєве оновлення ТОП-10 імпортерів українського зерна: в цьому списку з’явилися Туреччина, Бангладеш та Ізраїль”, -йдеться у повідомленні.

Позицію лідера в рейтингу найбільших імпортерів українських зернових з 2011 року традиційно утримує Єгипет, який минулоріч закупив українського зерна на 97% більше, ніж у 2018 році – на 1,3 млрд дол.

Друге місце зайняв Китай, який збільшив обсяги закупівель зерна порівняно з попереднім роком майже на 56% – до 859 млн дол.

Іспанія опинилася на третьому місці, закупивши в України зерна на 765 млн дол., що на 19% більше, ніж роком раніше.

“Туреччина – абсолютний новачок першої десятки рейтингу – імпортувала минулого року українського зерна на 718 млн дол., що забезпечило їй частку в 7,5% в загальному експорті цього виду агропродукції. Для порівняння: в 2018 році Україна експортувала в Туреччину зернових на суму 184 млн дол.”, – сказано в повідомленні.

У топ-10 також потрапили Бангладеш, який закупив у України зерна на 421 млн дол., Ізраїль (317 млн дол.), Нідерланди (624 млн дол.), Індонезія (538 млн дол.), Туніс (293 млн дол.) і Італія (283 млн дол.).

Згідно з повідомленням, сукупно ці 10 держав сформували понад 63% вартісного обсягу всіх закупівель зернової продукції.

Читайте також:
Експорт товарів і послуг України в ЄС зріс до $25 млрд за рік

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна