“Геть Аваковірус!”: на акції під ОП з вимогою відставки Авакова сталися сутички з поліцією. ФОТО, ВІДЕО

оновлено

Понад сотню активістів у неділю, 23 лютого, зібралися біля офісу президента України, на вулиці Банковій, на акцію “Геть Аваковірус!”

Учасники демонстрації вимагають відставки міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, який залишається на посаді вже шість років – із лютого 2014-го.

Частина протестувальників надягнула на себе медичні маски та халати ОЗК.

Вони вважають, що, крім інших негативних явищ у правоохоронній сфері, глава МВС імовірно причетний та є вигодонабувачем від заворушень у Нових Санжарах, де блокували прибуття українців, евакуйованих із Китаю під час спалаху коронавірусу.

До шостої річниці перебування на посту міністра Аваков влаштував треш із залякуванням новим вірусом, панікою, бійками і БТРами. Він скористався страхом людей і зробив із себе чи не месію.
А насправді Аваков і є вірус. Він небезпечний, токсичний, отруює все, чого торкається. Минає його випробувальний термін, і, щоб уникнути відповідальності за скоєне раніше, він хоче зараз зробити з себе рятівника. Незамінного і важливого. І бере участь у відверто антиукраїнській інформаційній операції”, – заявляли громадські активісти, анонсуючи акцію на Банковій.

“Але ми нічого не забули. Аваков — це шість років тотального провалу:

  • саботаж реформи поліції, збереження старих “ментовських” кадрів;
  • відсутність нормальних розслідувань нападів на громадських активістів та журналістів;
  • практика пошуку “стрілочників” замість роботи над розкриттям справ;
  • покривання злочинів, скоєних поліцейськими;
  • корупційні скандали.

Ось така історія хвороби”, – заявляють організатори.

Вони вимагають негайно звільнити Арсена Авакова з МВС та не призначати його на інші впливові посади.

“Ми попереджаємо: зніміть чорта, інакше він рано чи пізно знищить вас”, – зазначають активісти.

Відповідні месиджі вони нанесли на плакати та спробували приклеїти їх на стіни поруч із головним входом до адміністрації президента України.

Штовханина під ОП. Фото: Новинарня

Цьому стали на перешкоді численні представники Нацполіції і військовослужбовці Нацгвардії, які вишикувалися перед входом до ОП. Відтак на ґанку офісу президента відбулася штовханина.

Відео:

Поліція наполягала на тому, що протестувальники не мають законного права чіпляти плакати на стінах державної установи.

Варто зазначити, що під час попередніх акцій на Банковій маніфестанти часто чіпляли плакати на ОП безперешкодно.

Цього разу учасники пікету змогли розмістити плакати лише на гранітних кулях обабіч входу до президентської адміністрації.

Надалі ситуація на Банковій заспокоїлася.

Демонстранти розгорнули перед ОП великий транспарант із гаслом “Геть Авакова!”, на якому глава МВС зображений у вигляді чорта.

На мітингу виступили громадський діяч та блогер Сергій Стерненко, Олексій Ковжун, голова правління громадської організації “Центр протидії корупції” Віталій Шабунін, адвокат підозрюваної у справі Шеремета Яни Дугар Віталій Коломієць та інші.

Протестувальники вигукували “Геть аваковірус!” та вже вже традиційне “Аваков чорт!”.

У своїх виступах учасники акції згадували про фальсифікацію Нацполіцією розслідування у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета, нерозслідування справи про вбивство Катерини Гандзюк, вбивств та замахів на інших громадських активістів та ін.

“Сьогодні виповняється шостий рік, відколи на посаді міністра внутрішніх справ є Арсен Аваков, який, на мою думку, руйнує країну, як великий коронавірус. Ми хочемо, щоб його вже нарешті зняли і покарали політично та кримінально. Треба тиснути, і тоді, можливо, ми переможемо”, – так пояснив свою позицію активіст Ігор Король.

“Я не знаю, чи є в нас президент у країні, проте я знаю точно, що в нас є міністр внутрішніх справ, який намагається узурпувати владу і контролювати все і всіх. Незалежно від того, почує нас президент чи ні, ми маємо розуміти, що Україна – це не Росія і спроба побудувати тоталітарну державу тут провалиться”, – заявив Сергій Стерненко.

Фоторепортаж:

Сергій Стерненко. Фото: Новинарня

Військовослужбовці Нацгвардії під ОП. Фото: Новинарня

Олексій Ковжун. Фото: Новинарня

Віталій Шабунін. Фото: Новинарня

фоторепортаж і відео: Ганна Велігдан 

Читайте також:
“Помста за пікет вілли в Італії”: активісти звинувачують Авакова в недопуску їх до ЄС

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.