“Восковий, як живий”: у Батурині відкрили виставку на честь 270-річчя гетьманства Кирила Розумовського

 

“Під гетьманською булавою” – так називається виставковий проєкт у Батурині, який об’єднав Чернігівський історичний музей ім. Тарновського та Національний заповідник “Гетьманська столиця” в пошануванні Кирила Розумовського з нагоди 270-ї річниці з дня його обрання гетьманом України.

Кирило Розумовський був обраний гетьманом 22 лютого 1750 року. Виставка на його честь у Батуринському палаці відкрилася в п’ятницю, 21 лютого – вона показує державотворчу діяльність гетьмана.

Як розповіли в заповіднику, на виставці “Під гетьманською булавою” презентовані два оригінальні універсали з особистим підписом гетьмана Кирила Розумовського. Ці документи ХVІІІ століття зберігалися в родинному архіві Розумовських та були подаровані прямим нащадком гетьмана Грегором Розумовським.

Зокрема експонуються універсал, наданий Григорію Теплову на маєтності в Батурині від 3 грудня 1760 р., та універсал від 29 лютого 1752 р. на маєтності Якову Тарнавському.

Уперше виставляються універсал про призначення сотником переволочанським Стефана Лукомського із власним підписом гетьмана та печаткою Війська Запорозького, а також грамота імператриці Єлизавети Петрівни Кирилові Розумовському від 8 жовтня 1756 р.

Родзинкою виставки стала воскова фігура гетьмана Кирила Розумовського – реконструкція його зовнішнього вигляду (виготовила майстерня Олексія Сажина, меценат проєкту – Євген Сур).

“Кирило Розумовський, як ні один інший гетьман, презентує саме Чернігівщину. Він народився на Чернігівщині, в селі Лемеші, 18 березня 1728 року. На Чернігівщині, в місті Батурин, формував свою гетьманську резиденцію з 1750-го по 1764 рік. У Батурині гетьман навіки упокоївся 1803 року і, згідно до його заповіту, в цьому місті й похований”, – нагадують у Національному заповіднику.

Палац гетьмана Кирила Розумовського в заповіднику “Гетьманська столиця”, Батурин

“Запрошуємо приїздити до Батурина пізнавати Гетьманщину й себе!” – закликали музейники.

Читайте також:
Григорій Орлик: актуальність батуринської геополітики XVIII ст. для сучасної Європи

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна